Loading...

Voivod - Lost Machine - Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-12-2020

Tracklist

01. Post Society
02. Psychic Vacuum
03. Obsolete Beings
04. The Prow
05. Iconspiracy
06. Into My Hypercube
07. The End Of Dormancy
08. Overreaction
09. Always Moving
10. Fall
11. The Lost Machine
12. Astronomy Domine [Pink Floyd cover]
13. Voivod

Voivod heeft in de loop van inmiddels bijna veertig jaar een enorme staat van dienst opgebouwd. Ooit begonnen als oer-thrashband hebben de Canadezen zich vol ingezet op de ontwikkeling van een eigen geluid, en dat is een interessante keuze gebleken. Altijd herkenbaar, inventief en boordevol kwaliteit heeft Voivod een stevige fanbasis opgebouwd. Die wordt nu verwend met het live-album Lost Machine, opgenomen in Québec in thuisland Canada op 13 juli 2019.

Ik maakte zelf 'pas' kennis met Voivod met hun album Nothingface uit 1989, waarop een geweldige coverversie staat van Pink Floyd's Astronomy Domine, die tot mijn vreugde nog altijd deel uitmaakt van Voivod's setlist. Overigens heeft de band met Silver Machine (van Hawkwind; en ook een stiekeme hint naar het thema 'machine') nog een interessante cover in het live-repertoire, maar die is hier niet vertegenwoordigd. Met zo'n langjarig bestaan en een uitgebreide keuzemogelijkheid qua materiaal zal het echter niet verbazen dat het zwaartepunt van een live-registratie ligt bij het meest recente materiaal, dat immers gepromoot dient te worden.

De laatste langspeler The Wake is vertegenwoordigd met vier nummers (Obsolete Beings, Iconspiracy, The End Of Dormancy en Always Moving) terwijl ook EP Post Society (2016) met twee tracks nog wat aandacht krijgt. Voor de rest lijkt er sprake te zijn van een mix van tracks uit de jaren '10, en echte oudjes (eind jaren '80 en begin jaren '90) vanaf Voivod van het debuutalbum tot aan The Prow van Angel Rat (1991) en uiteraard titelnummer The Lost Machine van The Outer Limits (1993). Echt heerlijke nummers om weer te horen; sowieso vind ik het wel mooi dat Voivod nog zo veel oudjes live speelt, terwijl ze de muzikale richting uit de beginjaren toch wel aardig ontgroeid zijn.

Het lijkt er op dat de periode met bassist/zanger Eric Forrest en voormalig Metallica-bassist Jason Newsted genegeerd wordt, zodat niet echt sprake is van een afgewogen carrière-overzicht. Tegelijkertijd kun je je daar ook bij bedenken dat dit (1994-2008) misschien ook niet de beste periode van Voivod was. Dat dus de helft van de huidige bezetting (de mannen van de snaren) die goede oude tijd niet heeft gedeeld met de twee oudgedienden doet daarbij niet ter zake. Zowel inzet als kennis van het materiaal is dik in orde; oud en nieuw gaan vlekkeloos in elkaar over, zoals het duo The End Of Dormancy en Overreaction goed laat horen.

Alsof dat nog nodig zou zijn bewijst het Canadese kwartet met dit live-overzicht hun relevantie. Eigenzinnigheid en technische vaardigheden spatten van het materiaal af, net zo goed als energie en spelvreugde. De Voivod is springlevend!

Michel Langevin 'Away' - drums

Denis Bélanger 'Snake' - zang

Daniel Mongrain 'Chewy' - gitaar

Dominique Laroche 'Rocky' - bas