Loading...

Volcanova - Radical Waves

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-08-2020

Tracklist

01. Welcome
02. Where's the Time?
03. Super Duper Van
04. I'm Off
05. Stoneman Snowman
06. Sushi Sam
07. Mountain
08. M.O.O.D.
09. Got Game
10. Lights

De IJslandse stoner rockers van Volcanova zullen hun debuutalbum Radical Waves op 21 augustus uitbrengen via The Sign Records. Het album bevat tien enorm groovende tracks rechtstreeks uit de besneeuwde woestijnen van het hoge noorden. Bereid je voor op een fuzzy reis langs gletsjers en geisers in je eigen Super Duper busje. Volcanova werd opgericht in de zomer van 2014 met de belangrijkste songwriter Samúel Ásgeirsson op gitaar en zang en na een paar line-up veranderingen koos de band uiteindelijk voor een winnende formule met Þorsteinn Árnason (Rock Paper Sisters) op bas en zang en Dagur Atlason (Churchhouse Creepers ) op drums en zang.

In een alternatieve realiteit waar Kyuss niet begon in het zonovergoten weer van Californië, maar in een koud, kaal vulkanisch landschap van IJsland, zou je Volcanova krijgen. Leden afkomstig uit drie uithoeken van dit unieke zelf ook al uithoek-eiland, met lava-velden, gletsjers en warmwaterbronnen kwamen samen om hun eigen kijk op het desert stoner-genre te creëren. De overeenkomst van het eindeloze kale landschap lijkt me in elk geval evident. Ik ben echter wel benieuwd of die typische atmosfeer die bij de oorspronkelijke desert-rock hoort - dat stoffige, die loomheid - ook door een 'koude' IJslandse band benaderd kan worden.

Voortbouwend op deze stijl brengt de band een eerbetoon aan klassiekers zoals Black Sabbath met hun grote verpletterende doom-riffs (intro Welcome, M.O.O.D.), en voegt daar virtuoze, eigentijdse wendingen aan toe, met passages die niet misstaan ​​op een sludge-album in de geest van Mastodon, maar ook enorm swingende grooves (Where's the Time, Mountain). Ze draaien hun hand niet om voor donderende fuzzy riffs in de stijl van Fu Manchu, of op sombere momenten die meer op YOB lijken. Dit alles in combinatie met een opzwepende liveshow waardoor je zou denken dat je in een Red Fang-video zat. Daarnaast wordt zelfs een toefje humor niet vergeten (het vrolijke Sushi Sam). Volop afwisseling dus.

Aanstekelijke grooves en harmonieën (Super Duper Van) vormen de beproefde basis - alle leden van de band blijken zeer verdienstelijk vocalisten. Deze opbeurende momenten worden afgewisseld met logge fragmenten, ondersteund door headbangende basgrooves, en op z'n tijd voorzien van epische gitaarsolo's, en vooral het smaakvolle en door mij immer toegejuichte gebruik van de koebel! Kijk, dan heb je mij natuurlijk gemakkelijk binnen.

Vanaf het dreinende en loodzware begin van Stoneman Snowman ben ik definitief om. Dat is zou echt zo'n nummer dat er om vraagt om op het podium alle ruimte te geven aan de muzikanten om helemaal los te gaan. Vooral de licht-psychedelische, wat jam-achtige sfeer doet het 'm helemaal wat mij betreft. Hierna gaat het met de resterende tracks echt niet meer mis qua invulling en atmosfeer. Ok, de desert-sfeer wordt wat mij betreft niet gehaald, maar er wordt echt zeer verdienstelijk gemusiceerd, en vooral zeer aanstekelijk gegrooved. Radical Moves is een debuut dat smeekt om meer.

Samúel Ásgeirsson - zang, gitaar

Þorsteinn Árnason - bas, zang

Dagur Atlason - drums, zang