Loading...

Vortex - Them Witches

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2019

Tracklist

01. Spiritualien
02. Death At Dawn
03. I. C. U.
04. Them Witches
05. Gonna Hit You
06. Tremorial
07. No Breath
08. Fearless
09. Five Fall
10. Thirst Things First

Vortex is een metalband uit Groningen die al is opgericht in 1979, maar eigenlijk een soort van knipperlicht-bestaan heeft geleid. Een paar keer gestopt en toch weer opnieuw begonnen, is de band met Them Witches toch al weer toe aan album nummer zes in het veertigjarig bestaan. Een bestaan overigens dat zich grotendeels in de underground heeft afgespeeld.

Gezien de leeftijd van de band zal het niet verbazen dat zij onvervalste klassieke heavy metal spelen. Direct met de eerste twee tracks meen ik de voornaamste invloeden al te herkennen. Opener Spiritualien doet me meteen vanaf het begin aan Judas Priests Breaking The Law denken, waarna het galopperende Death At Dawn (met lekker klapperende basgitaar) vrij direct verwijst naar Iron Maiden en aanverwanten uit het NWOBHM-tijdperk. Gaandeweg het album blijkt die insteek het meest aanwezig, met als extraatje heel af en toe zo'n lekker duister, schimmig semi-occult sfeertje er bij.

Het is muziek die mij rechtstreeks terug voert naar mijn jongste tienerjaren (ik ben nog een stuk ouder dan deze band, haha) en daar heb en houd ik altijd een zwak voor. Daarnaast wordt de prettig oubollige metal hier sterk en zeer gedreven uitgevoerd. Bovendien is de muziek weliswaar ouderwets, maar de productie is gelukkig verre van krakkemikkig, die zet de muziek namelijk wel degelijk in het heden neer.

Toppunt van oubolligheid vind ik titelnummer Them Witches (met als refrein herhaaldelijk Who are these witches, we are them witches eigenlijk heel erg fout) dat qua sfeer wel goed past bij de donkere kant van de NWOBHM van begin jaren '80. Ook Gonna Hit You is met z'n whoo-hoo-hoo wel erg fout, maar daarom stiekem ook wel weer leuk. Ook nummers als Tremorial, Fearless (met spetterend gitaarwerk) en de midtempo afsluiter First Things First kunnen me wel bekoren.

Achteraf is me gebleken (ik lees lang niet altijd promo-prietpraat vooraf) dat het hier een verzameling stokoude nummers betreft. Dat zit zo: om het veertigjarige jubileum te "vieren" besloot gitarist (en enig origineel bandlid - hoewel zanger Jurjen Tichelaar er ook al sinds 1982 bij is) Martjo Brongers om geen nieuw materiaal te schrijven, maar inspiratie te genereren uit allerlei oude demo’s die hij blijkbaar nog had liggen. Dat heeft geleid tot het opnemen van een verzameling nummers die ooit bedoeld waren om al in de jaren tachtig uit te brengen. Gebundeld als Them Witches zien deze nummers dus alsnog het levenslicht. En daar ben ik stiekem best blij mee!

Martjo "Whirlwolf" Brongers - Guitars

Jurjen "Thunderforce" Tichelaar - Vocals

Henk Bosma - Drums

Orion Roos - Guitars

Harm Ten Hoove - Bass