Loading...

Witchkiss - Transformation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-06-2020

Tracklist

01. Splitting Teeth
02. Empty Hands
03. Bleeding Heart

In tijden van onzekerheid en de alarmerende wereldwijde pandemie waar we ons in bevinden, kan doom metal zowel een passende soundtrack bieden als een ontsnapping en een bron van troost bieden. Witchkiss heeft om deze redenen hun nieuwste EP uitgebracht. De band hoopt dat luisteraars troost vinden in Transformation. Het New Yorkse powertrio is gespecialiseerd in het vermengen van onheilspellende vrouwelijke vocalen met bruut gegrom, terwijl ze een groove-waardig doom-instrumentarium creëren. Hun vakmanschap is perfect ingekapseld in deze nieuwe drie tracks tellende EP, mijn kennismaking met deze band, die in 2018 debuutalbum The Austere Curtains of Our Eyes uitbracht.

Splitting Teeth begint zachtjes met een stille zoem (drone) die langzaam uitgroeit tot doomy gitaar en creepy zang voordat het overgaat in sloom trommelwerk en zware riffs. Halverwege het nummer - na een atmosferisch, ingetogen middenstuk - worden hardere vocalen geïntroduceerd, samen met agressiever drumwerk en nog loggere gitaren. Cleane zang wordt er op een bijna chant-achtige manier doorheen gefrommeld. Ergens tussen doom en sludge is dit heerlijke muziek om je mee te laten voeren.

Ook Empty Hands begint ook weer rustig, met een beetje atmosferische, ingetogen instrumentatie die ergens vanuit de verte lijkt te komen, en langzaam, behoedzaam, mysterieus misschien zelfs wel, maar toch met dreiging nadert om verder te bouwen aan een griezelige atmosfeer. De zang wordt pas even verderop in dit nummer geïntroduceerd - na bijna twee minuten - waardoor je als luisteraar de tijd krijgt om te genieten van het getalenteerde technische werk van het trio voordat de betoverende zang van Amber Burns wordt gepresenteerd.

De derde track is een bonus die via bandcamp te krijgen is, maar niet in mijn promo-exemplaar te vinden is. Vergeleken met de voorgaande tracks is Bleeding Heart in elk geval de helft korter. Maar ook twee nummers geven al een goed beeld van waar Witchkiss voor staat. De eigentijdse doom laat ook andere muzikale invloeden toe, waardoor een voor doombegrippen dynamisch geheel ontstaat. Boven alles gaat natuurlijk de wat grimmige atmosfeer, die maakt het plaatje helemaal compleet. Korte maar krachtige conclusie: aangename kennismaking!

Anthony DiBlasi - Bass

Amber Burns - Drums, Vocals

Scott Prater - Guitars, Vocals