Loading...

Witchskull - The Serpent Tide

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2023

Tracklist

01. Tyrian Dawn
02. Obsidian Eyes
03. Sun Carver
04. Bornless Hollow
05. The Serving Ritual
06. The Serpent Tide
07. Misery's Horse
08. Rune of Thorn

Het Australische Witchskull laat al sinds 2015 z'n generieke stoner / doom / metal-mix horen; onwrikbaar verbonden met die jaren '70 iconen van het oorspronkelijke moederland. Ik bedoel Black Sabbath ja. In de zomer van 2023 is het tijd voor album nummer vier, eindelijk een serieuze kennismaking voor mijzelf. Ik hoorde de band bewust voor het eerst met hun bijdrage Sin City aan een AC/DC-tribute (2021).

Helaas was 2020 het jaar van mislukte plannen en verijdelde campagnes, maar in plaats van te treuren over hun lot, gebruikten ze de tijden van pest en tegenslag zo goed mogelijk. Afgezien van een paar lokale shows heeft Witchskull de afgelopen jaren gewerkt aan hun meest onmiskenbare metalen monoliet tot nu toe: The Serpent Tide. Hoewel veel van de muziek van Witchskull te herleiden is tot die van grote namen van 'vroeger' mag het Australische trio best beoordeeld worden op hun eigen waarden. Want dit is geen copycat of one-trick-pony. De band geeft z'n eigen draai aan het duister van deze muziek.

Van de beukende doom in opener Tyrian Dawn, via de schurende psychedelische rock van Obsidian Eyes, tot de hoekige, slingerende grooves van Misery's Horse en het euforische, ouderwetse gebonk van afsluiter Rune Of Thorn: de muziek dringt diep door tot de baanbrekende bron van heavy rock en metal. Daar tussendoor vervaagt Sun Carver vrolijk de grenzen tussen traditionele doom en psychedelische blues; en is Bornless Hollow een verkwikkende explosie van occulte funkrock met een grimmige, semi-rommelige epiloog.

The Serving Ritual begint met een onvervalste stoner boogie, voordat het verzandt (inderdaad, een knipoog naar 'desert') in psychedelische jam-sferen. Titelnummer The Serpent Tide laat het trillende, getormenteerde gehuil van Marcus De Pasquale goed uitkomen over een loom-slingerende, trippende beat.

Witchskull vindt geen wiel opnieuw uit, maar ik vind The Serpent Tide verdomd lekker weg luisteren. Vertrouwde geluiden, ja, en ook een bescheiden eigen insteek. Toch verwacht ik dat de liefhebber van dit soort psychedelische stoner hier warm voor gaat lopen!

Tony McMahon - Bass

Joel Green - Drums

Marcus De Pasquale - Vocals, Guitars