Loading...

Within Nostalgia - Void & Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2021

Tracklist

1. City of Nameless Faces
2. Beneath Unworthy Presence
3. BlackLight
4. Higher Than My Fears
5. Desideratum

Gevormd als een creatieve uitlaatklep voor negatieve emoties, kwam Within Nostalgia voort uit de wens om vandaag de dag voor een ander perspectief naar het verleden te kijken. De band verwacht dat dit aanbod met nieuwsgierigheid en hopelijk met een open geest wordt ontvangen. Hun muziek, vooral dit album, bevat een enorm scala aan genres, en omdat het een tweedelige samenwerking is, brengt Void & Decay een andere dynamiek en gevoel teweeg. Deze nieuwe EP is de opvolger van debuutalbum Conjuring a New Reality uit 2019.

De nummers op dit album weerspiegelen een bepaalde tijd in het leven van het duo. Void & Decay portretteert de twee uitersten; de leegte (void) is het voorbestemde pad van onze samenleving, terwijl het verval (decay) het resultaat is van de chaos in de wereld waarin we leven. De teksten komen van een persoonlijke uitdrukking die vele vormen van emotie en observatie omvat en deze dingen ook in verband brengt met de natuur. De inspiratie komt van zelfreflectie en de weerspiegeling van de wereld om ons heen, waardoor negatieve gebeurtenissen en emoties iets herkenbaars worden.

In muzikaal opzicht zouden we de donkere klanken het best kunnen omschrijven als post (black) metal, die ook raakvlakken laat horen met andere post-subgenres, natuurlijk ook meer pure, melodieuze, depressive black metal (Beneath Unworthy Presence, Desideratum), maar net zo goed gothic of doom. Dit alles overigens wel in een behoorlijk melodieuze context. De composities zijn goed doordacht, laten een interessante opbouw horen, en duren dan ook bovengemiddeld lang. Het zijn geen hapklare brokjes muziek, maar - voor de liefhebber - wel heerlijk duistere luistermuziek waarmee je je aangenaam kunt laten meevoeren. Ter vergelijking kun je denken aan bands als Woods Of Ypres en Agalloch, en iets verder weg My Dying Bride. Op vocaal vlak (alles door de dame van het duo) horen we vooral veel clean, maar ook sporadisch gegrom of geschreeuw).

De single Desideratum werd door Bell geschreven kort na de release van het laatste album en is het nummer dat wordt gebruikt voor de officiële single video. Het nummer bevat zware gitaarriffs en bas, en rauwe vocalen. Het bevat een sterke break die iets meer dan halverwege wordt opgebouwd tot een furieuze brug-riff. Het eindigt met de refrein-riff die doodloopt.Dit nummer raakt het meest aan de gothic / doom-insteek. Desideratum betekent iets dat nodig of gewenst is en tekstueel heeft het betrekking op de huidige toestand van de samenleving met de pandemie en dat dit soort dingen nodig zijn om ons een lesje te leren en om te ontvolken ten goede van de aarde.

Void & Decay klinkt heerlijk 'ouderwets' naturel, analoog (zelfs al zijn de drums geprogrammeerd). Daar ligt wat mij betreft wel een voorname aantrekkingskracht van deze EP. Mijn luistertip voor deze EP zou zijn Higher Than My Fears, het langste nummer van de vijf, gewoon omdat hier zo enorm veel variatie in zit. Ook Desideratum mag er dus zijn - hoor en zie hier onder. Enjoy!

Kye Bell - Guitar, Bass, Drums

Alyssa Broere - Vocals, Guitar, Bass, Drums