Loading...

Womb - Deception Through Your Lies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-02-2016

Tracklist

01. Echoes of Our Scars
02. Ends
03. March
04. Equisdistant
05. Forgotten by Her Bliss

Atmosferische doom metal uit Spanje, dat klinkt me redelijk bijzonder in de oren. Womb was tot voor kort voor mij een onbeschreven blad, met debuutalbum Deception Through Your Lies komt daar zowaar een einde aan. Overigens wel bijzonder dat een album van een Spaanse band - oorspronkelijk digitaal in eigen beheer verschenen - wordt uitgebracht via een samenwerking van een Canadees (Hypnotic Dirge Records) en een Russisch (Solitude Productions) label!

Op zich is het niet zo heel bijzonder wat de Spanjaarden ons hier voorschotelen. Mooi blijft het echter wel. De combinatie van zoete pianoklanken met een rauwe oergrunt, met daar doorheen waaierende gitaarpartijen zorgen inderdaad voor een erg sferisch geheel. Al kom ik na de eerste twee nummers wel tot een iets andere omschrijving dan het atmosferische doom-labeltje dat gebezigd wordt. Ik vind dit eerder een mix van doomdeath en funeral doom.

Een vergelijking met een band als het Nederlandse The 11th Hour komt redelijk dichtbij in opener Echoes of Our Scars, maar het repetitieve van nummers als Ends en (het eerste gedeelte van) March raakt zeker meer de richting van funeral doom. Nou ja, uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit hoe je de muziek noemt, het gaat om het gevoel dat je er bij krijgt. En dat is in dit geval positief wat mij betreft. Of ja, eerder een gevoel van melancholie, hetgeen in het geval van doom natuurlijk als positief valt uit te leggen.

Zeer verfrissend zijn de sporadische tempoversnellingen die opgevoerd worden. Goed voor de afwisseling; en daarmee kom ik natuurlijk ook op het death metal-gehalte in de muziek. Al blijft het tempo overwegend traag, maak je maar niet ongerust. Verder klinkt de muziek vrij open, elk element krijgt de ruimte, al zijn de vocalen wel erg aanwezig, misschien wel iets te. Evengoed staat dat het genieten van de sferische gitaarlijnen en lome ritmesectie niet in de weg. Fraai plaatje!

Phalcor - bas

Alastor - drums

Aszeroth - gitaar

Emilio - zang

  • Is wel wat voor Martijn. Kan ie z'n zoon mee in slaap wiegen

    Door Marc Brouwer op 03-02-2016 14:18:46

  • Hahaha!

    Door Chris van der Aa op 03-02-2016 16:36:30