Loading...

Xpus - In Umbra Mortis Sedent

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-06-2020

Tracklist

01. Abyssus Abyssum Invocat
02. Into the Sphere of Madness
03. Blood Rite of Liberation
04. The Gates of Doom
05. Of Purity, Chastity and Temptation
06. Broken is the Seal of Equilibrium
07. Clerical Rooms of Depravity
08. Righteous Hands of Molestation
09. Holy Sperm upon the Lambs
10. Repentance, Forgiveness and Salvation

Xpus is afkomstig uit Italië, aldaar opgericht in 2015. In november van datzelfde jaar kwam de band al met een debuutalbum: Sanctus Dominus Deus Sabaoth. Die heeft in elk geval nog niet mijn aandacht getrokken in die tijd. Dat doet de opvolger In Umbra Mortis Sedent (In De Schaduw Van De Dood) wel, die vorige maand verscheen, mede met dank aan het onvolprezen Transcending Obscurity-label.

De metal van Xpus is van de meer extreme soort, en roept de geesten van de duistere en aangrijpende bands op die in de jaren '90 opdoken, zoals Morbid Angel, Deicide, Incantation en Sinister. Hoewel hiermee gehint wordt naar death metal, brengt dit Italiaanse trio toch ook nadrukkelijk zwartgeblakerde invloeden in hun muziek. Tijdens een kort, gemeen en razendsnel nummer als The Gates of Doom moet ik bijvoorbeeld denken aan de extreme thrash van Inquisitor; eenmaal die gedachte grond heeft gevat hoor ik wel meerdere raakvlakken. Vooral de intensiteit in de snelste stukken sturen me die kant op.

Maar Xpus voorziet net zo makkelijk in dreigende tragere passages; alles wordt ingezet om een zo duistere en onheilspellend mogelijke sfeer neer te zetten. Voor een trio hanteert de band een behoorlijk geïntensiveerd, dichtgetimmerd geluid, dat niet alleen beangstigend maakt, maar ook best eigen klinkt. In de meeste nummers wordt consequent afgewisseld tussen de rauwe lompe aanpak en die o zo dreigende langzamere sfeerstukken. Vooral die laatste kunnen op mijn enthousiaste goedkeuring rekenen! Luister bijvoorbeeld maar eens naar Broken is the Seal of Equilibrium; inclusief doomiaans klokgelui is dit een goed voorbeeld van waar Xpus voor staat.

De voelbare donkere energie wordt wat mij betreft ijzersterk uitgewerkt voor een maximale impact. Eigenlijk heeft deze band met hun muziek een goede dwarsdoorsnede - of beter gezegd wisselwerking - gevonden tussen diverse elementen uit de extremere metal. Van dreigend trage doomdeath-aspecten tot ziedende blast-stukken weet Xpus het beste uit die substijlen te vervlechten tot uiterst gemene, compacte tracks. Waarbij de old school sound een extra pluspunt is. Ik vind dit wel gaaf!

Mornak - guitars

Aren - bass, vocals

Ulviros - drums