Loading...

Revolting - The Shadow At The World's End

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-12-2020

Tracklist

01. Defleshed
02. 1888
03. The Shadow At The World's End
04. Sorrow As Companion
05. Daggers That Mimic Life's Pain
06. Dragged Back To The Cellar
07. To The Bitter Bleeding End
08. Carnage Will Come
09. Revolted By Life Itself

Revolting is niet toevallig een van Rogga Johansson's meest prominente en langlopende bands, samen met Paganizer. De band is ook een van de meest actieve. Fans zullen weten dat ze hun muzikale insteek in de loop der jaren hebben aangescherpt, maar dat ze de dingen op een inmiddels aardig voorspelbare manier doen. The Shadow At The World's End is het zevende album.

Voor deze langspeler heeft Rogga Johansson zijn best gedaan door klassieke Zweedse melodieën te mengen met de brute kracht waarmee zijn bands over het algemeen worden geassocieerd. Stel je een mix van Paganizer en Rogga Johansson - de band - voor en je hebt iets dat de beste kwaliteiten heeft van beide Zweeds klinkende bands. Tegelijk haast ik me te zeggen dat ik Revolting op hun nieuwe album een stuk rauwer en ruiger voor de dag vind komen dan de meeste van de toch iets melodieuzer ingestelde collega's.

Wel blijkt opnieuw dat iets als memorabiliteit zeer moeilijk te vinden is. Dat deze vorm van death metal verre van origineel is weten we natuurlijk al langer, maar dat kun je compenseren door scherpe, beklijvende composities, sterk muzikaal vakmanschap en een fikse dosis energie en spelplezier. Juist het gebrek aan nummers die blijven hangen vormt hier wat mij betreft het struikelblok. Bovendien zijn negen nummers met een gezamenlijke speelduur van maar net over het half uur ook zo weer voorbij.

Onderlinge variatie is op subtiele wijze toch wel aanwezig, daarvoor hoef je alleen de eerste twee tracks naast elkaar te leggen: het opzwepende Defleshed met z'n melodieuze gitaarleads staat haaks op de trage, sombere aanpak van 1888, waarop treurnis troef is. Maar voor een album als totaal is dat te weinig. Geen intro's, intermezzo's, outro's of bonustracks; maar puur old school HM-2 spelplezier.

Al met al, als je een fan bent van goed afgeronde Zweedse death metal die alles onder controle heeft, is Revolting iets voor jou. Paganizer, Rogga Johansson, Entombed, Dismember, Edge of Sanity, Hypocrisy, Grave; oppervlakkig gezien veel van hetzelfde, maar elk voor zich hebben de bands hun eigen karaktertrekjes.

Rogga Johansson - Vocals, Guitars

Tobias - Bass

Martin - Drums