Loading...

Speckmann Project - Fiends Of Emptiness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2022

Tracklist

01. Absolute Power
02. Indifferent
03. A Sick Carnival
04. Destroy The Weak
05. The Stall
06. The Corporate Twisted Control
07. Fiends Of Emptiness
08. The Victims In Silence They Lay
09. The So-Called Tyrants
10. A Diabolical Sense Of Proportions
11. Canceled
12. Then The Calm Before The Storm
13. Through Darkness

Al vijf albums lang heb ik geprobeerd om de muziek die het duo Rogga Johansson en Paul Speckmann uitbracht van enig zinvol commentaar te voorzien. Hoe eenvormig ook, het is een stijl van musiceren die ik in de basis echt te gek vind. Dus ik zat al even te wachten op een nieuw album van het duo, gezien het strakke release-schema van de laatste jaren. Eigenlijk is dat album er nu, maar toch ook weer niet. Okay, dat ga ik inderdaad even uitleggen.

In plaats van een nieuwe Johansson & Speckmann is er behoorlijk onverwacht een nieuw album van Speckmann Project. Want maar liefst dertig(!) jaar nadat het zelfgetitelde debuutalbum werd uitgebracht, keert Speckmann Project terug met een tweede album getiteld Fiends Of Emptiness. Dus wat inspireerde Paul Speckmann om in 2021 een tweede Speckmann Project-album te maken? Johansson vond dat de samenwerking met Johansson & Speckmann helaas niet de aandacht kreeg die het verdiende. Naar zijn menig hadden ze samen verschillende uitstekende albums opgenomen die grotendeels onopgemerkt zijn gebleven bij het grote publiek. Maar lag dat nou aan de naam Speckmann of Johansson?

En dus vinden we op Fiends Of Emptiness de Zweedse alleskunner terug als gitarist, bassist en voornaamste componist. Het grootste verschil met de Johansson & Speckmann-albums is dat drummer en producer Brynjar Helgetun (een vaste partner in crime van Johansson) hier niet aanwezig is. In plaats daarvan treffen we in de line-up de Britse drummer Jon Rudin (Just Before Dawn, Wombbath) en gitarist Kjetil Lynghaug aan, waarbij die laatste al bij aardig wat Johansson-bands en -albums betrokken is geweest.

Johansson heeft zich als songwriter duidelijk gevoegd naar die typische premature old school death metal / punk / crust-stijl waar Speckmann in de vroege Master-jaren mee bezig was. Dat betekent dus korte, snelle nummers, die van felheid uit de voegen barsten: 13 nummers in 35 minuten. Het ultieme ram-, beuk-, en zaagwerk waar de plaatselijke doe-het-zelver jaloers op moet zijn; met oor voor subtiele dynamiek en afwisseling. En uiteraard voorzien van het onverstaanbare gebrul van Paul Speckmann uit duizenden herkenbaar, en prominent in de mix geplaatst.

Nee, het is zeker niet spannend wat de ervaren rotten hier laten horen. Onder de streep blijft er nog altijd een zekere kwaliteit overeind, beide heren zijn ervaren genoeg om geen rommel af te leveren. En stiekem luistert Fiends Of Emptiness natuurlijk gewoon verdomd lekker weg. Als mede-ouwe-lul heb ik niet snel genoeg van dit soort vertrouwde geluiden!

Paul Speckmann - vocals

Rogga Johansson - guitar, bass

Kjetil Lynghaug - guitars

Jon Rudin - drums