Loading...

Ambassador - Care Vale

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2020

Tracklist

1. Colonial
2. Voyager
3. Subterfuge
4. Care Vale
5. Severant
6. Spasma

Ambassador is een door post-punk aangedreven donkere rockband uit Baton Rouge, Louisiana, USA. Op 18 september verscheen hun tweede album Care Vale, opvolger van hun veelgeprezen debuutalbum Belly of the Whale (2018) en mijn kennismaking met deze band.

Ambassador ontwijkt de muffe luchten van iets te eenvormige hedendaagse rock, maar roept eerder een gevoel van volwassenheid en sonische verkenning op. Hun emotionele en kwetsbare muziek is geworteld in postrock (de nodige reverb op de gitaren), alternatieve metal en zuidelijke groove / sludge. Deze behoorlijk eigen mix van geluiden heeft geleid tot vergelijkingen met uiteenlopende bands van Depeche Mode tot Russian Circles. Interessant, het grijze gebied tussen pop, rock en metal. Daar wordt dan ook nog een toefje grunge aan toegevoegd door middel van de wat lijzige, norse zang. Deze geeft wel de emotionele lading van de teksten goed weer.

Hoewel hun muziek in grote lijnen kan worden gecategoriseerd als heavy rock, halen de shoegaze-texturen en etherische teksten goede herinneringen op aan de post-punk-revival en alternatieve metal van de jaren '00. Na te hebben gespeeld met een diversiteit aan genre-uitwaaierende bands in de kroegen die hun Bayou-staat doorkruisen, heeft Ambassador een breed scala aan fans voor zich gewonnen, van doom metal-fans tot zwaarmoedige hipsters. Een nummer als Subterfuge verdient bij vlagen zeker het labeltje doom, al ligt daar niet de prioriteit voor Ambassador. Ik vind het in elk geval een gaaf, atmosferisch en afwisselend nummer. Ook afsluiter Spasma doet het bij mij goed, mede dankzij de verspringende ritmes - het nummer geeft me een beetje een Tool-vibe.

Zes tracks en een speelduur van 31 minuten vind ik wat karig voor een langspeler, maar Care Vale geeft me toch wel een goede indruk van wat Ambassador te bieden heeft. Atmosferisch sterke, goed opgebouwde nummers, een diversiteit aan muzikale invloeden, en gedegen vakmanschap. Geen spetterende dynamiek (hoewel Severant er in dat opzicht wel enigszins boven uit steekt) maar vooral een subtiel donkere atmosfeer waarin het heerlijk wentelen en zwelgen is.

Gabe Vicknair - vocals, bass

Jason Ourso - guitar, vocals

Dustin Borne - guitar

Ean Savoy - drums