Loading...

Black Sabbath - Cross Purposes

Gepost in Reviews door Edwynn op 15-06-2024

Tracklist

01. I Witness
02. Cross of Thorns
03. Psychophobia
04. Virtual Death
05. Immaculate Deception
06. Dying for Love
07. Back to Eden
08. The Hand That Rocks the Cradle
09. Cardinal Sin
10. Evil Eye
11. What's the Use [bonus]

Het is toch wel erg leuk om dit album, met alle hernieuwde aandacht, weer eens af te stoffen. Cross Purposes (1994) verscheen nadat een kort avontuur met Ronnie James Dio geëindigd was in een conflict over een kortstondige live reünie van de originele Black Sabbath in 1993. (Anno 2024 is er (weer) een opnieuw gemasterde heruitgave; red.).

Bijzonder was dat naast de terugkeer van Tony Martin ook het 'sobere' jaren '90 geluid van Dehumanizer plaatsmaakte voor het '80's geluid van Eternal Idol en Born Again. Donderende drums, gillende vocalen en veel reverb. Nummers als I Witness, Dying For Love en het geweldige The Hand That Rocks The Cradle liegen er wat dat betreft niet om. Enkel de tekstuele thema's pasten compleet in de tijdsgeest.

Er is ook veel klassieke Sabbath aan boord. Het slepende Immaculate Deception en het afsluitende Evil Eye vallen in die tijdloze categorie. Tony Martin haalt het uit zijn tenen. En de harmonieën geven het geheel een fraaie dimensie. Cross Of Thorns is ook zo'n track die verrijkt is door de zanglijnen van Martin.

Dan is er nog Virtual Death. De enige track die een versmelting met de jaren '90 laat horen. Helaas is dat vanwege de opzichtige verzen die wel heel erg hard van Dirt van Alice In Chains zijn komen waaien. Niettemin een leuk experiment dat misschien wel laat zien dat er nog veel meer in Cross Purposes had gezeten.

Al met al is het een zeer consistente Sabbath-plaat die heel amusant is, maar net niet kan tippen aan Tyr en Headless Cross. Op Spotify maakte ik voor het eerst kennis met What's The Use? Een bonustrack die niet op mijn oorspronkelijke exemplaar staat. En ach, ik miste er ook niet veel aan.

Tony Iommi - Guitars,

Geoff Nicholls - Keyboards

Tony Martin - Vocals

Bobby Rondinelli - Drums

Geezer Butler - Bass