Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Caliban - Elements

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-05-2018

Tracklist

01. This Is War
02. Intoxicated
03. Ich Blute Für Dich
04. Before Later Becomes Never
05. Set Me Free
06. My Madness
07. I Am Fear
08. Delusion
09. Carry on
10. Masquerade
11. Incomplete
12. The Great Unknown
13. Sleepers Awake
14. Dark Shadows (bonus)
15. Forsaken Horizon (bonus)

In Nederland doen bands als Heaven Shall Burn en vooral Caliban het maar matig, en dat terwijl ze in het thuisland mateloos populair zijn. Beide bands zijn in 1997 begonnen, en mogen inmiddels wel als veteranen binnen de Duitse metalcore-scene gelden. Hier ga ik het even hebben over Caliban, dat met Elements inmiddels toe is aan het elfde studio-album.

Ik schreef even, want veel woorden wil ik niet aan Elements, of Caliban, vuil maken. Dit is namelijk niet het genre metal waar ik van hou. De wisselwerking tussen de krachtige en melodieuze aspecten is me te standaard; de breaks hoor je al van ver aankomen, en die aanstellerig schreeuwerige nepgrunt kan ik al jaren niet meer aanhoren. Zeker niet in combinatie met die zoetsappige refreintjes.

Natuurlijk, er wordt sterk gemusiceerd, deze muzikanten weten echt wel waar ze mee bezig zijn. De nummers zitten logisch in elkaar; maar helaas wel bijna allemaal volgens hetzelfde stramien. Misschien is het een vooroordeel dat ik ten opzichte van metalcore heb, maar ik vind dit toch echt behoorlijke eenheidsworst. Ik hoor een band die weet wat er van ze verwacht wordt, en daar maar al te graag aan voldoet. Omdat het een beproefd recept is dat heeft geleid tot het huidige succes. Het hakt en beukt allemaal lekker, de toetsenlaagjes zorgen voor samenhang, en de productie voor een goede beluisterbaarheid en samensmelting van de verschillende elementen.

Okay, dat zegt dan niks over de muziek op zich, maar wel over het gebrek aan spanning of beleving die er wat mij betreft bij komt kijken. En dat mis ik hier, hoe bevlogen en energiek de muziek ook over komt. Want dat is iets dat ik Caliban moet nageven: ze klinken weliswaar inwisselbaar en voorspelbaar, maar nog lang niet uitgeblust.

Marc Görtz - Guitars

Andreas Dörner - Vocals

Denis Schmidt - Guitars, Vocals

Patrick Grün - Drums

Marco Schaller - Bass