Loading...

Crescent - Carving the Fires of Akhet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-08-2021

Tracklist

01. The Fires of Akhet
02. Moot Set Waas
03. Serpent of Avaris
04. Neb-Pehti-Ra
05. Imprecations upon Thy Flame
06. Drowned in Theban Blood
07. Crimson Descension
08. As Nu Enshrines Death
09. Dreamland ['99 Revamp]
10. Xeper-I-Set [Dissection cover]
11. ...For Victory [Bolt Thrower cover]

Crescent werd in 1998 opgericht door Ismaeel Attallah en Amr Mokhtar met een voorliefde voor bands als Death, Bolt Thrower en Dissection. In 1999 bracht de band haar eerste demo Dreamland uit, toen was Crescent nog een pure black metalband, en sowieso een van de eerste metalbands in de regio. Al snel trad Crescent op in verschillende gelegenheden in Caïro en Alexandrië, voornamelijk met een setlist bestaande uit Dissection-covers, aangevuld met een paar eigen nummers. In 2005 componeerde Crescent materiaal voor een album dat nooit het licht zag; het was een album in de trant van het Zweedse melodieuze black metal-geluid. Dat bleek het toch niet te gaan worden, dus beraadde Crescent zich op een eigen muzikale richting en identiteit.

In 2008 begon hun EP The Retribution vorm te geven aan wat ze wilden, de overgang van hun black metal-roots naar death metal, gecombineerd met de essentie van hun Egyptisch / Oosterse gitaartoonladders die werden gebruikt om te vertegenwoordigen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De EP weerspiegelde de politieke dilemma's van de regio en de reflectie op de band als individuen en artiesten. Na debuut-langspeler Pyramid Slaves (2014) en opvolger The Order Of Amenti (2018) is het deze zomer tijd voor album nummer drie: Carving The Fires Of Akhet.

Het album is gemixt en gemasterd door Victor Santura (Triptykon, Dark Fortress) in zijn Woodshed studio. Het kunstwerk is gemaakt door Khaos Diktator, een reproductie in barokstijl van een van de meest invloedrijke en oude Egyptische relikwieën. De albumtitel fungeert als de draad die alle nummers bij elkaar houdt. De Vuren van Akhet vertegenwoordigt de grote goddelijke wil die in de geschiedenis en toekomst van de mensheid is uitgehouwen. Een waarde die naties naar hun top bracht en anderen op de knieën bracht, en die cyclus gaat maar door. Tekstueel raakt het album een ​​oer-epos vol strijd en bloed. Het weerspiegelt ook dronkenschap met goddelijke kracht, en puur kwaad in zijn religieuze en historische vorm. Ten slotte volgt het album een ​​duister pad van filosofisch en materieel verval.

Vaak hoor je bij niet-Westerse metalbands direct die 'andere' achtergrond, dat is in het geval van Crescent niet anders. Hun zwartgeblakerde death metal bevat subtiele Midden-Oosterse tintjes, terwijl de thematiek gericht is op de eigen rijke historie en mythologie. De vergelijking met bijvoorbeeld Nile, maar ook Melechesh ligt dan snel op de loer, maar in puur muzikaal opzicht hoor ik er daarnaast (hedendaagse) Behemoth en - lekker chauvinistisch - ook wel een beetje The Monolith DeathCult in. Met deze vergelijkingen heb je in elk geval een aardige eerste indruk van de muziek van Crescent.

De basis van furieuze death metal wordt op uitstekende wijze afgewisseld met ingetogen atmosferische passages, waarin de roots van Crescent goed naar voren komen. Bovendien vind ik die dynamiek ook het sterkste punt van deze band, die de diversiteit aan invalshoeken tot een perfect passend geheel weet samen te smelten. De pakkendheid die daar uit voort komt had ik ook al geconstateerd bij het beluisteren van voorganger The Order Of Amenti. Carving The Fires Of Akhet sluit daar dan ook naadloos op aan. Het openende semi-titelnummer The Fires of Akhet, Serpent of Avaris (met wat black metal-invloeden) en het geweldig dreigende As Nu Enshrines Death vind ik dan ook heerlijke composities.

Ook erg leuk vind ik de twee covers die het album afsluiten; hiermee erkent en eert Crescent hun muzikale roots. Zowel de Dissection-cover Xeper-I-Set (Crescent is ooit begonnen als Dissection-coverband) als de uitvoering van Bolt Thrower's ... For Victory hebben een geheel eigen draai gekregen, met respect voor de originele versies. Vooral die laatste spreekt me erg aan! Ik vind het altijd wel interessant wanneer een metalband het net even iets anders doet. Dat geldt dus ook duidelijk voor Crescent; ik blijf de band dan ook zeker volgen!

Ismaeel Attallah - Vocals, Guitar

Youssef Saleh - Guitar, Vocals

Stefan Dietz - Bass Guitar

Julian Dietrich - Drums