Loading...

Death Angel - The Bastard Tracks

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-12-2021

Tracklist

01. Lord Of Hate
02. Where They Lay
03. Why You Do This
04. Fallen
05. Absence Of Light
06. The Organization
07. Execution - Don't Save Me
08. Succubus
09. It Can't Be This
10. Let The Pieces Fall
11. Faded Remains
12. Volcanic
13. Falling Off The Edge Of The World [Black Sabbath cover]
14. Guilty Of Innocence
15. Alive And Screaming

Zoals zo veel bands besloot ook de Amerikaanse thrash-legende Death Angel om er tijdens de pandemie maar het beste van te maken. Op 22 mei 2021 gaf de band een optreden in het kader van een live-stream-evenement, in The Great American Music Hall in San Francisco - de thuisbasis van de band. Dit optreden is nu door hun label in diverse formaten uitgebracht: dubbel-vinyl (in diverse kleuren), cassette, CD / Blu-ray en uiteraard ook digitaal. Ik heb de beschikking over vijftien audio-tracks, plus hetgeen ik online aan beeldmateriaal kon vinden.

Death Angel denderde keihard mijn muzikale leefwereld binnen met hun debuutalbum The Ultra-Violence. Na(ast) de 'grote' bands Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax en tegelijk met Testament (debuutalbum The Legacy, ook uit 1987) was ook dit weer een thrashband van formaat die ik indertijd omarmde. Des te jammer dat Death Angel hun debuutalbum al jarenlang stelselmatig links laat liggen tijdens optredens. Ik snap het van een kant wel, de band heeft een enorme muzikale ontwikkeling doorgemaakt, maar van de andere kant zijn er zo veel liefhebbers die die oude nummers echt nog heel graag horen.

Ook op The Bastard Tracks gaat Death Angel niet verder terug de tijd in dan Frolic Through The Park uit 1988 (Why You Do This, Guilty Of Innocence) terwijl het album verder wel degelijk een aardige dwarsdoorsnede is van de band's loopbaan tot nu toe. Goed, tot zover het gebruikelijk gezeur over de setlist. Dan kan er nu aandacht besteed worden aan de enorme kwaliteiten die Death Angel nog altijd laat horen. Op deze registratie klinkt werkelijk elk nummer retestrak, misschien zelfs wel iets te netjes allemaal. Over de nummers zelf hoeven we ons al helemaal niet druk te maken, Death Angel staat garant voor gevarieerde en eigenzinnige thrash-songs!

Verrassingen zijn er ook, als slagroom op de door de omstandigheden niet zeer uitbundig versierde taart. Zo is daar - wat mij betreft - als absolute uitschieter de werkelijk uitstekende cover-versie van Black Sabbath's Falling Off The Edge Of The World. Afkomstig van Mob Rules uit 1981, dus met de goddelijke Dio op zang, en eerlijk gezegd doet Mark Osegueda dit helemaal niet slecht! Daarnaast worden we getrakteerd op twee akoestisch uitgevoerde nummers. Fading Remains was de enige nieuwe track van Under Pressure, de EP die de band vorig jaar uitbracht. Ook Volcanic - gezongen door Rob Cavestany, afkomstig van Relentless Retribution (2010) - is hier in een 'kale' versie te horen. Leuk als extraatjes, maar niet de hoofdmoot om The Bastard tracks aan te prijzen.

Dat doet Death Angel zelf wel, door uitstekende uitvoeringen ten beste te geven van bandklassiekers als Lord Of Hate, Where They Lay, The Organization, Execution - Don't Save Me, maar ook nummers van recentere albums. We horen hier gewoon een ijzersterke band, die heel goed weet wat het (virtuele) publiek van hen wil horen. Voor de liefhebber is dit 70 minuten genieten!

Rob Cavestany - Guitars

Will Carroll - Drums

Damien Sisson - Bass

Mark Osegueda - Vocals

Ted Aguilar - Guitars