Loading...

Dirty Velvet - Far Beyond The Moon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-05-2023

Tracklist

01. Moon
02. Bastards
03. Another Reality
04. You N’ Me
05. Queen Of Decadence
06. Message
07. Fight Together
08. No No No
09. Forbidden Fruit
10. I’m Standing

De Zwitserse alternatieve rock / metalband Dirty Velvet werd ongeveer vier jaar geleden opgericht, en heeft sindsdien nogal wat opgetreden in thuisland Zwitserland. Dit voorjaar is het dan tijd voor het debuutalbum: Far Beyond The Moon.

Het leuke aan Dirty Velvet is dat het kwartet een heleboel elementen die je normaal associeert met punk, rock en metal in hun rauwe en ongefilterde vorm van 'alternative' gooit, en serieus een paar goede ideeën en stevige riffs laat horen. En dan komt er uiteraard een al even stevige 'maar'. Wanneer de eerste gitaaraanslagen van opener Moon me tegemoet komen ben ik blij verrast. Totdat al snel de zang invalt.... Dan slaat wat mij betreft meteen de hele sfeer dood.

Damn, hoe zou dit heerlijk dreigende nummer kunnen klinken met passende zang? Dat is een vraag die gedurende het beluisteren van Far Beyond The Moon met regelmaat komt bovendrijven. In tegenstelling tot het aanvullen of versterken van de bij vlagen interessante composities, wekt de snerpend-schorre zangstem van mevrouw Koukharets bij mij voornamelijk irritatie op. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Nummers als Bastards, Queen Of Decadence of Fight Together hebben zeker hun momenten, vooral het authentieke, dreigende gitaargeluid (denk daarbij aan de typische Britse bluesrock van de jaren '70, bijvoorbeeld Cream) spreekt me enorm aan. Daarnaast zijn er zeker ook een paar liedjes die lekker lopen en aardige grooves laten horen. Ook de productie is bijpassend, en klinkt echt heerlijk vintage. Die 'ouderwetse' sfeer die ermee wordt bewerkstelligt doet het bij mij echt heel goed.

Maar dan, die zang. Zeker in tragere stukken (Message bijvoorbeeld) doet deze me pijn aan de oren. Ik wil niemand beledigen, maar ik vind simpelweg dat deze zang niet past bij de muziek. Ik zou deze band / dit album graag eens met andere, beter passende vocalen willen horen. Ik denk dat dat mijn waardering aardig opvijzelt.

Ekaterina “Katy” Koukharets - vocals

Pascal “Sly Cuts” Sauty - guitars

Garrincha “Garry” Maillard - bass

Gilles “Gyles” Di Domenico - drums