Loading...

Enslaved - In Times

Gepost in Reviews door Jenny op 04-03-2015

Tracklist

01. Thurisaz Dreaming
02. Building With Fire
03. One Thousand Years of Rain
04. Nauthir Bleeding
05. In Times
06. Daylight

Enslaved heeft een nieuw album gemaakt, en dat betekent dat bij mij de review-kriebels terugkomen. Ooit begon mijn korte WOD carrière met het schrijven van een stuk over Axioma Ethica Odini, een kleine comeback was er bij RIITIIR, en ook nu kan ik het weer niet laten om iets te schrijven over In Times.

Het eerste dat ik dacht over het dertiende album van Enslaved: 'Weinig nummers zeg.', maar nadere inspectie leerde mij dat ze alle zes heerlijk lang zijn. Het kortste nummer duurt ruim acht minuten. Hierdoor zijn er toch ruim 53 minuten Enslaved om van te genieten.

En genieten is het zeker! Waar het vorige album RIITIIR nogal spiritueel en af en toe 'wazig' overkwam bevat In Times gewoon weer echte metal. Vroeger had ik een aantal cd's waarbij ik me uitermate goed op mijn huiswerk kon concentreren, dit album had er zo bij gepast. Huiswerk hoef ik tegenwoordig gelukkig niet meer te maken, maar ook tijdens mijn werk komt een muur van geluid om me van kletsende collega's af te sluiten soms goed van pas. Kortom: ik vind het een heerlijk album!

De meeste nummers zijn niet door de bandleden zelf geschreven, hoewel frontman Grutle Kjelsson zich bij een aantal nummers wel met de teksten bemoeid heeft. Het album bevat een fijne balans tussen grunts van Kjelsson en de clean vocals van toetsenist Herbrand Larsen.

Het nummer One Thousand Years of Rain bevat een stukje traditionele IJslandse tekst, en de overige nummers zijn zoals we gewend zijn van Enslaved ook geïnspireerd door Noordse mythologie en natuurverschijnselen. Ik heb nog geen overkoepelend verhaal ontdekt, en dat is misschien juist wat het album zo prettig maakt. Je hoeft weinig moeite te doen om het grotere plaatje te snappen, het is gewoon een kwestie van luisteren en lekker met je hoofd bewegen. Helemaal stilzitten zou moeite kosten, en stiekem zing ik af en toe een stukje mee (sorry collega's!).

Ook muzikaal klopt het, een leuke afwisseling van rust, raggen en solo's. Ik kan er nog heel lang over doorgaan, maar ik denk dat ook eenieder die RIITIIR te vaag vond dit album een kans zou moeten geven. Een aanrader vind ik het!

Ivar Bjørnson - Guitars, Synthesizers, Effects, Vocals

Arve Isdal - Guitars

Herbrand Larsen - Keyboards, Mellotron, Vocals

Grutle Kjellson - Vocals, Bass

Cato Bekkevold - Drums, Percussion