Loading...

Eternal Champion - Ravening Iron

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-02-2021

Tracklist

01. A Face in the Glare
02. Ravening Iron
03. Skullseeker
04. War at the Edge of the End
05. Coward’s Keep
06. Worms of the Earth
07. The Godblade
08. Banners of Arhai

Ravening Iron is het nieuwe studioalbum van de Amerikaanse epische heavy metalband Eternal Champion, waar onder liefhebbers best naar uit is gekeken. Na een demo-opname in 2013 en de split EP met Gatekeeper in 2015, was het duidelijk dat de naam Eternal Champion snel hoge ogen zou gooien in de underground scene. Debuutalbum The Armor of Ire (2016) werd een behoorlijk gehypt album, waarmee de grenzen van de underground traditionele metal werd doorbroken. Het bleek een frisse wind van gepassioneerde metal door fans voor fans van eerlijke metal.

Daarna verschenen twee EP's die eerder deden vervreemden dan verlangen naar nieuw materiaal. Op de EP Parallel of Death (2017) kwam de band met twee covers, terwijl Terminus Est (dit is de grens, een veelzeggende titel) uit 2018 twee synthesizer-gerichte instrumentale tracks bevatten, waarop alleen beide toetsenisten van de band te horen waren. Logisch dus dat misschien wel met angst en beven werd uitgekeken naar nieuw materiaal, waarop hopelijk weer echte metal te horen zou zijn.

Een eerste uitstekende voorbode blijkt de albumhoes, die gemaakt is door de toonaangevende Ken Kelly, die in het verleden al verantwoordelijk was voor epische klassiekers als Kiss' Destroyer, Rainbow's Rising en zo'n beetje het hele oeuvre van Manowar. Ook vervaardigde hij artwork voor bands die qua muziek en sfeer perfect in het straatje liggen van Eternal Champion, zoals Majesty, Thaurorod, Steel Prophet en Jack Starr's Burning Starr. Ook niet onbelangrijk is dat Ravening Iron is geproduceerd, gemixt en gemasterd door de band's drummer Arthur Rizk, die met vergelijkbare klussen al faam heeft opgebouwd met onder meer Auroch, Cirith Ungol, Crypt Sermon, Cavalera Conspiracy, Integrity, Enforced, Power Trip, Sacred Reich en nog veel meer.

Opener A Face in the Glare met zijn stormachtige gitaren en de triomfantelijke marcherende toon, wordt vervolgd door het majestueuze titelnummer Ravening Iron met zijn verslavende gitaar-riffs en -solo's, en vocale melodieën. Beide tracks maken helemaal duidelijk waar Eternal Champion voor staat: bombast, epiek, traditionele metal, en ook verhalen en legendes uit de diepten van de tijd en fantasie. De andere kant horen we met Skullseeker, dit wordt ongetwijfeld een live-favoriet met zijn harde, headbangende ritme.

War at the Edge of the End barst volledig uit in bombast, en laat tegelijk dat heerlijke klassieke twingitaargeluid horen. Daarnaast horen we ook een sterk meezingbaar refrein, en een gitaarsolo die net een tikje 'anders' is. Geen flitsende 'showoff' solo, maar eentje die degelijkheid uitstraalt en goed bij de compositie past. In Coward's Keep laat de band weer goed horen waar epische metal om draait en hoor je Jake Rogers van Visigoth als gast met achtergrondzang. In het door Robert E. Howard tekstueel geïnspireerde Worms of the Earth zet de band vol in op epische metal met zijn felheid en complexiteit.

The Godblade is de vreemde eend in de bijt. Het is een synthesizerstukje dat weliswaar terugvoert naar de EP Terminus Est, maar hier mag gelden als intro voor afsluiter Banners of Arhai. Deze hoort dankzij een licht-doomy tot een stiekem favorietje van het album. Maar ach, uiteindelijk staat er geen enkel slecht nummer op dit album. De zeven tracks zijn glorieus, verhalend, opbeurend, maar bevat toch stevige riffs, atmosferische synthesizers en een stevig door-rommelende ritmesectie. Eternal Champion maakt Ravening Iron de hooggespannen verwachtingen helemaal waar. Mits je tenminste fan bent van klassieke, epische metal.

Jason Tarpey - Vocals, War Horn

Arthur Rizk - Drums, Guitar, Synths, Vocals

John Powers - Guitars, Synths

Brad Raub - Bass Guitar