Loading...

Irritation - Taste the Floor

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-04-2015

Tracklist

01. Rollercoaster Deathride
02. Justified
03. Concrete Man
04. Cold Shoulder Shell Shock
05. Taste the Floor

Irritation is terug van - naar nu blijkt - nooit weggeweest. De band uit Wageningen bracht in een ver verleden - nou ja, toch acht jaar - al eens een demo uit met de titel When The Shit Hits The Fan; daarna bleef het angstvallig stil. Tot begin dit jaar dus, met Taste The Floor laat Irritation opnieuw van zich horen.

Hyper thrash metal noemen de heren hun muziek, daar valt wel wat voor te zeggen. Thrash is het sowieso, en wanneer hyper vergelijkbaar is met opgefokt, dan ben ik het er helemaal mee eens. De korte en felle opener Rollercoaster Deathride is dan ook een veelzeggende, zowel als titel, als ook als muzikaal statement. In twee-en-halve minuut stelt de band zich voor middels een wilde achtbaanrit. Vooraf wordt nog netjes gewaarschuwd: “Ladies and gentlemen. Welcome to the last ride you will ever take. Please remain seated.”

Dat niet alleen als opener is gekozen voor zo'n blazende track bewijzen de volgende nummers Justified en Concrete Man. Dit is gewoon de stijl van de band! Min of meer moderne thrash metal met invloeden van hardcore/crossover en een ietsiepietsie death en groove metal. De muziek is vooral snel, agressief, en binnen die context meeslepend, of beter gezegd opzwepend. Wie hier stil bij kan blijven zitten heeft volgens mij geen metalen hart.

In puur technisch opzicht valt er mogelijk wel wat aan te merken op deze EP. De muziek klinkt niet altijd even strak, ik heb het idee dat de verschillende instrumenten heel af en toe net niet helemaal synchroon lopen. Dat maakt voor de feestvreugde evenwel niks uit, net zo min als voor het herkenbare karakter van deze muziek. Dat valt inderdaad ook uit te leggen als een gebrek aan originaliteit.

Niet strak, niet origineel? Valt er dan nog wel wat te genieten op Taste The Floor? Natuurlijk wel, want Irritation rost simpelweg de pannen van het dak. Opgesierd met solo's die het aanhoren zeker waard zijn, en een spaarzame vertraging ter afwisseling (Cold Shoulder Shell Shock) valt er echt genoeg te beleven. Het afsluitende titelnummer Taste The Floor laat zelfs voorzichtig metalcore invloeden horen. Irritation heeft echt genoeg te bieden, de waarschuwing ter introductie was er niet voor niets!

CW de Boer - Bass

Cees Heijdel - Vocals

Pram Beters - Guitars, Vocals

Frank Ruisch - Drums, Programming

Davy Schroeder - Guitars