Loading...

Jinjer - Macro

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-12-2019

Tracklist

01. On the Top
02. Pit of Consciousness
03. Judgement (& Punishment)
04. Retrospection
05. Pausing Death
06. Noah
07. Home Back
08. The Prophecy
09. lainnereP

Na Micro komt Macro, dat lijkt me logisch. Jinjer is hot, toert zich een slag in de rondte, en was daardoor even niet in de gelegenheid tot het uitbrengen van een opvolger van de laatste langspeler King of Everything (juli 2016). EP Micro was begin dit jaar een goed gelukt tussendoortje, maar het wachten was natuurlijk op een nieuw album. Met Macro dient Jinjer nu het momentum te pakken, en hun live-status kracht bij te zetten met een sterk album.

Jinjer verstaat de kunst om nog best harde metal pakkend te laten klinken. Technisch zeer goed verzorgd, met uitdagend basspel en bij vlagen inventieve, en vaak hakkende riffs. Maar alle instrumentale krachtpatserij ten spijt, is het toch altijd weer zangeres Tatiana die de hoofdrol voor zich opeist met haar uitermate lenige zangstem. Grunten, schreeuwen en cleane zang, zij overtuigt in alle regionen.

Eigentijds is hun muzikale geweld sowieso, energie en dynamiek spatten er van af. Albumopener On The Top zet wat dat betreft direct de toon. Bruutheid, lompe riffs en moddervette grooves gaan heel goed samen met een enorm catchy refreintje. Dat Jinjer zich niet laat beknotten in hun muzikale aanpak, komt onder anderen goed naar voren in Judgement (& Punishment). Hierin worden stukjes reggae met rap-achtige zang kunstig vermengd met blastbeats en opnieuw dikke grooves. Als je het zo opschrijft of leest denk je misschien, die is gek geworden, maar het is echt zo. Des te knapper dat de band dit moeiteloos uit de mouwen lijkt te schudden, en het ook nog eens bijzonder logisch laat klinken.

Meest opvallende track is ongetwijfeld afsluiter lainnereP, waarin uiteraard direct de link met Perennial van Micro te leggen is. Want net als Micro (met het korte titelnummer) sluit ook Macro instrumentaal en ingetogen af. Met rock of metal heeft de track niks te maken, ik zou het eerder richting triphop plaatsen. Een bijzonder slotakkoord, zelfs voor Jinjer-begrippen.

Ik vind Macro als geheel best een druk album, omdat er dus redelijk veel gebeurt. De nummers overtuigen stuk voor stuk, negen keer gewoon keihard raak, maar als verzameling lijkt het bijna wel overdaad. Na beluistering tollen de grooves nog door m'n hoofd. Individueel zijn de nummers echter uitstekend te behappen, en de prestaties van de band en elk individu zijn gewoon van hoog niveau. Jinjer kan weer volop gaan touren, en is met hun kwaliteiten misschien wel een headliner voor de (nabije) toekomst.

Tatiana Shmailyuk - zang

Roman Ibramkhalilov - gitaar

Eugene Kostyuk - bas

Vladislav Ulasevish - drums