Loading...

Naked Gypsy Queens - Georgiana E.P.

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2022

Tracklist

01. Georgiana
02. Down to the Devil
03. Strawberry Blonde #24
04. Wolves
05. If Your Name is New York (Then Mine’s Amsterdam)

Het Tennessee-kwartet Naked Gypsy Queens claimt de nieuwe zwaargewichten van de moderne rock & roll-renaissance te zijn en heeft met veel tamtam hun debuut-EP Georgiana aangekondigd. Geworteld in versterkte blues, vette grooves en dubbele lead-gitaren, bouwt de band voort op het meer dan levensechte geluid van hun helden uit de jaren '60 en '70. Inderdaad, ouwe-lullen-hardrock ... maar wat klinkt dit verdomd lekker!

Gevormd terwijl alle vier de leden nog op de middelbare school zaten, maakten de Naked Gypsy Queens naam op de ouderwetse manier: door in te pluggen, hun ding te doen, en vooral lekker authentiek te spelen. Te beginnen met covers van klassiekers - de Rolling Stones, MC5, The Allman Brothers Band en Pink Floyd, om maar een paar voorbeelden te noemen - om die invloeden later te verwerken in hun eigen nummers.

Het resultaat is de bekende retro-sound, waarbij ik zelf vooral aan de Black Crowes moet denken. Net zo smerig, old school, en toch een stiekem verfrissende bite. Catchy vooral, dankzij uitgekiende hooks, pakkende refreintjes en wat mij betreft heerlijk gitaarwerk. De mix van blues- en southern- georiënteerde (hard)rock met de eigenwijze branie blijkt een hele fijne combinatie.

'Tijdloze rock & roll voor de moderne wereld' is een quote uit de begeleidende tekst, daarmee is de kern wel gevat denk ik. Met uitzondering van de afsluitende ballad If Your Name is New York (is nou eenmaal niet mijn ding) is het vier keer raak voor wat betreft swingende, bij vlagen zelfs opzwepende hardrock. Nummers als Strawberry Blonde #24 of Wolves misstaan op geen enkel feestje!

Chris Attigliato - zang, gitaar

Cade Pickering - gitaar

Bo Howard - basgitaar

Landon Herring - drums