Loading...

Right of Way Festival

Gepost in Nieuws door Peter Hagen op 10-09-2015

Voor de organisatie voelt het als de dag van gisteren dat de 5e editie van het jaarlijks terugkerende metalfestival "Right of Way" plaatsvond. Het ongekende succes dat georganiseerd werd op het terrein van muziekpodium de Rotonde in Berkel en Rodenrijs staat nog in menig geheugen gegrift, en dat is ook niet zo raar, aangezien namen als The Charm the Fury, Facelifter, Primitive en Bloodsphere toen het podium beklommen. Een logische vraag is dan ook, of dat wel te overtreffen valt? Na 26 september zullen we het zeker weten, maar het moge duidelijk zijn dat de organisatoren van dit topfestival hun uiterste best hebben gedaan. De line-up is weer ongelofelijk! Vooral met headliner Magnacult op de poster, stevent de 6e editie van Right of Way weer onmiskenbaar op succes af.

Er prijken maar liefst 8 bands op de evenementposter, die geen van allen zouden misstaan op de grootste festivals van Europa. Faith Ablaze bijvoorbeeld, zeer waarschijnlijk de jongste band van allemaal, zal veel metalkenners al bekend in de oren klinken. Deze vier jonge knullen speelden al vaker in de Rotonde, en lieten het publiek daar hun trashcore metal horen. Het geheel is behoorlijk groovy en de invloed van bands als Korn, Metallica en Killswitch Engage druipt van de dikke riffs af. Iedereen die nog niet overtuigd is van de metalkwaliteit die deze regio te bieden heeft, zou alleen al omwille van Faith Ablaze naar Right of Way moeten komen!


Warmaster is al wat langer van de partij, maar met minstens zoveel energie. Deze band begon oorspronkelijk als tweemans project in 2004 en speelde tot haar debuutrelease "First War" in 2008 met voltallige band op bijna elk podium in het land. Na 2008 werd Europa bestormd, met veel succes.. De old-school death metal die ten gehore wordt gebracht is hard, rauw en meedogenloos, voor elke fan van het genre een ‘must’ dus.

Nog meer ervaren zijn de mannen van Roadkill. Ondertussen met een gevestigde naam in de regio, spelen de heren van Roadkill al langer dan twintig jaar keiharde metal, en niet zonder succes. De fanbase van Roadkill heeft zich sterk uitgebreid over de jaren en van elk optreden kan een moshend metalfeest verwacht worden.


Nog zo’n band met een trouwe groep volgelingen is Nox Aeterna, uit Rotterdam. Het geluid van Nox Aeterna is solide, melodieus en Scandinavisch beïnvloed. Vooral met hun laatste album "The Desperation Deal" draaiden de vier heren en één dame alle neuzen hun kant op. Aardschok, Lords of Metal, Zware Metalen en zelfs een paar internationale Metalzines waren unaniem positief. Live komt deze band het best tot zijn recht, de shows zijn meeslepend en hard! Al tien jaar zetten ze keer op keer shows neer waar nog lang over nagepraat wordt.


Ook de naam Rise Upon Fortunes prijkt op de Right of Way poster. Deze naam zal nog niet bij erg veel mensen bekend zijn, maar bestaat uit zes veteranen uit het vak. Door sommige kenners wordt Rise Upon Fortunes gezien als dé band die de zware taak op zich heeft genomen het Nederlandse metalcore-genre nieuw leven in te blazen. De nummers zijn hard, snel, agressief en technisch zeer begaafd. Deze heren zijn hard bezig een gevestigde naam van Rise Upon Fortunes te maken. Een prachtkans voor de metalliefhebber om ze op Right of Way te aanschouwen!

Eveneens een band die het nationale metalcore-schip eigenhandig de horizon tegemoet wil laten zeilen is het Luxemburgse Kill the Innocent. Deze vijf mannen mogen zichzelf ondertussen een van de beste metalbands in Luxemburg noemen, met een ongekende passie voor het live ten gehore brengen van hun messcherpe riffs en rauwe lyrics. Right of Way zullen ze zonder twijfel dan ook aan het moshen krijgen.


Net als Seita trouwens, wat eveneens een band van behoorlijk formaat is. Naar eigen zeggen geïnspireerd door alles wat het menselijk lijden omvat, naar eigen ervaring ingevuld. Seita heeft ondertussen op de grote festivals van Europa van zich laten horen; Zwarte Cross en Metal Bash Open Air om er maar een paar te noemen. Eveneens hebben ze in het voorprogramma van bands als Sepultura, Six Feet Under en Soulfly in heel Europa mogen spelen. Momenteel zijn ze hard aan het schrijven aan hun tweede album, waarvoor titelsuggesties nog altijd welkom zijn. Natuurlijk liet de band een uitstapje naar Berkel en Rodenrijs niet aan zich voorbijgaan, en dat is iets waar de organisatie van Right of Way best wel een beetje trots op mag zijn.

Magnacult is natuurlijk de ongekende headliner van Right of Way 2015. De naam van deze band uit Amsterdam zal weinig metalliefhebbers onbekend in de oren klinken. Voor hen die zichzelf de laatste tien jaar onder een steen verschuild hebben: Magnacult blinkt uit in het creëren van ongekende thrash en deathmetal en krijgt daarmee keer op keer het publiek aan het moshen en springen. Dit heeft er dan ook toe geleid dat Magnacult in het voorprogramma van bijvoorbeeld Five Finger Death Punch heeft mogen staan. De energie die Magnacult overbrengt op het publiek is zeldzaam, maar altijd garantie voor een onvergetelijke avond. Een betere headliner had Right of Way zich dit jaar niet kunnen wensen, dat staat vast.

Na lezen van dit artikel moge het duidelijk zijn: 26 september is er maar één plek waar de Nederlandse metalfan zich mag vertonen: in Berkel en Rodenrijs, op het Right of Way festivalterrein. Voor meer informatie over bijvoorbeeld ticketverkoop en bereikbaarheid, ga naar de facebook pagina.

Faith Ablaze [NL], Kill The Innocent [LU], Magnacult [NL], Nox Aeterna [NL], Rise Upon Fortunes [NL], Roadkill [NL], Seita [BR], Warmaster [NL]