Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Soothsayer - At This Great Depth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2017

Tracklist

1. Umpire (16:00)
2. Of Locust And Moths (08:14)

Soothsayer is een nog vrij nieuwe band afkomstig uit het Ierse Cork. In oktober 2015 debuteerde het gezelschap met EP The Soothsayer, en zette zichzelf daarmee direct op de kaart. Al een goed jaar later verscheen de opvolger: in december van het vorig jaar kwam de band opnieuw met een EP op de proppen: At This Great Depth. En die heb ik nu in digitale vorm voor me liggen.

Op muzikaal vlak beweegt Soothsayer zich in allerlei duistere en zware varianten. Je zou het simpelweg kunnen houden op atmosferische doom, maar net zo makkelijk horen we invloeden van postrock/metal, sludge, funeral doom, en doomende stukken death en black metal. Het levert in elk geval lange, logge nummers op die geen enkel moment vervelen.

Het draait hier uiteraard vooral om de beklemmende sfeer, die je verstikt als een alom aanwezige deken. Vooral in het lange Umpire wordt alles uit de kast gehaald om de luisteraar aan de speakers gekluisterd te houden. Van fraaie ingetogen passages (het lange intro) tot orgastische geweldsuitbarstingen wordt geen potentieel geluid ongemoeid gelaten om dynamiek te bewerkstelligen. Vooral zanger Líam Hughes hoest, krijst, schreeuwt, grunt, sneert alsof zijn leven er van af hangt. Zo veel energie en emotie komt daar uit voort, dat je bijna medelijden met de man zou krijgen; wat moet hij zich gekweld voelen. Maar ook in de bij vlagen heftige muziek zelf uit die energie zich prima.

Uiteraard heb ik naar aanleiding van het beluisteren van At This Great Depth ook die eerste EP eens opgezocht, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er weer een fijne band bij heb om in dit sombere jaargetijde naar te luisteren. Dit is bij uitstek voer voor de zwartgalligen onder ons!

Líam Hughes - Vocals, Noise

Con Doyle - Guitar, Vocals

Marc O'Grady - Guitar

Pavol Rosa - Bass

Will Fahey - Drums