Loading...

Soothsayer - Echoes Of The Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-04-2021

Tracklist

01. Fringe
02. Outer Fringe
03. War of the Doves
04. Cities of Smoke
05. Six of Nothing
06. True North

Met de Ierse band Soothsayer maakte ik kennis met hun tweede EP At This Great Depth in 2016. Tussendoor heeft de band een split-single en een live-registratie uitgebracht, maar een formele debuut-langspeler liet nog even op zich wachten. Tot deze maand om precies te zijn, want een dezer dagen verschijnt Echoes Of The Earth.

Op muzikaal vlak beweegt Soothsayer zich nog altijd in allerlei duistere en zware varianten. Je zou het simpelweg kunnen houden op atmosferische doom, maar net zo makkelijk horen we invloeden van postrock/metal, sludge, funeral doom, doomende stukken van uptempo death en black metal, en ambient (drone) passages. Het levert in elk geval lange, logge, atmosferische nummers op die geen enkel moment vervelen, en waarbij het uiteraard vooral draait om de beklemmende sfeer, die je verstikt als een alom aanwezige deken.

Zes nummers en 51 minuten lang wordt van alles uit de kast gehaald om zo veel mogelijk smerigheid en duister te presenteren. Dreinende, monolithische ritmes, orgastische geweldsuitbarstingen, maar ... stiekem toch afgewisseld met meer ingetogen atmosferische fragmenten Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar Cities Of Smoke, waarin zwartgeblakerde beats hand in hand gaan met lieflijk gitaargetokkel. Dat levert een heerlijk intense luisterervaring op wat mij betreft.

Door alles heen hoest, krijst, schreeuwt, grunt, sneert zanger Líam Hughes de teksten alsof zijn leven er van af hangt. Zo veel energie en emotie komt daar uit voort, dat je bijna medelijden met de man zou krijgen. Dit benadrukt de emotioneel geladen sfeer, zoals ik die eerder noemde.

De serieus zwa(a)r(e) (op de hand liggende) metal van Soothsayer is dan ook geen voer voor tere zieltjes. Het kwartier durende openingsduo Fringe / Outer Fringe laat daarover geen enkele twijfel bestaan. Vanaf het bijna ambient begin, met sjamaan-achtige chants, via ultrazware sludge-klanken tot aan het opzwepende (bijna) einde is dit precies waar Soothsayer voor staat. Ik vind dit echt zo vet!

Líam Hughes - Vocals, Soundscapes

Con Doyle - Guitars, Vocals

Marc O'Grady - Guitars

Pavol Rosa - Bass

Sean Breen - Drums