Loading...

The Ossuary - Southern Funeral

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-03-2019

Tracklist

01. Walk Into Sepulchral Haze
02. Maze Of No Return
03. Belphegor
04. Southern Funeral
05. Eternal Pyre
06. Sleep Demon
07. Under The Spell
08. Shadow Of Plague

De Italiaanse band The Ossuary debuteerde in 2017 (de band is in oktober 2014 opgericht) met album Post Mortem Blues. Dat album heb ik indertijd wel gehoord, maar niet genoeg tot mij genomen om er over te schrijven. Dat gaat wel gebeuren met de opvolger Southern Funeral, die eind januari verscheen.

Er zijn tegenwoordig voldoende bands die de authentieke, aardse kracht van klassieke heavy rock hoog in het vaandel houden. Die zware rock, met de frisse wildheid van de eerste metalbands van de jaren '70 en '80, toen de term heavy metal nog niet eens bestond. Gemixt met een vleugje doom is dat het geluid dat mij al jaren in vervoering weet te brengen. The Ossuary presenteert een mix van Sabbath-achtige riffs, een donkere Pentagram-sfeer, melodieuze Thin Lizzy-melodieën, en NWOBHM gitaarleads. Hoor Belphegor maar eens!

Premature heavy metal, eigenlijk vooral heavy rock, en het doom-aspect voor de atmosfeer. Na het onheilspellende orgel-introotje voel ik mij vanaf de eerste riffs van albumopener Walk Into Sepulchral Haze thuis in de wereld van The Ossuary. Deze muziek ademt die nostalgische stijl, waar old school liefhebbers - inderdaad, ook ikzelf - bij zweren. Zwaar, en toch pakkend, de juiste drive, een vette groove - wat een lekker vet basgeluid! - en melancholie. Al naar gelang je eigen stemming een joint of waterpijp erbij om te relaxen, of met een halve liter bier in de knuist wild meeswingen en -bangen.

Alle acht de tracks op dit album zijn wat mij betreft raak. Er wordt lekker afgewisseld tussen wat meer laid down tracks (zoals het slepende titelnummer Southern Funeral, Sleep Demon, Under The Spell) en het betere uptempo beukwerk. Zodoende kun je bovengenoemde activiteiten ook nog afwisselen. Ondanks de wat donkere ondergrond komt The Ossuary zo af en toe toch verrassend lichtvoetig uit de hoek, zoals je in bijvoorbeeld Maze Of No Return kunt horen.

Southern Funeral is zo retro als de pest, maar wat klinkt dit verdomd lekker! Geen greintje originaliteit, maar wel met de perfecte atmosfeer. Er is wel wat veranderd ten opzicht van het vorige album, dat ik voor de gelegenheid ook weer eens beluisterd heb. Daarop klonk The Ossuary nog meer als een pure Sabbath-adept, en was het totaalplaatje nog donkerder. Het Italiaanse viertal heeft z'n geluid dus wat verbreed; en dat past ze prima! Ik zou zeggen, ga zo door.

Stefano Fiore - vocals

Domenico Mele - guitars

Dario DeFalco - bass

Max Marzocca - drums