Loading...

Vampyromorpha - Herzog

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-01-2020

Tracklist

01. Darkness Whore
02. Deadlier Than Dracula
03. Cannibal Musical
04. The Thirsty Dead
05. Waiting And Die
06. The Dead Walks Home Alone At Night
07. Witchlicker
08. Vampyromadness

Vampyromorpha is een duo dat - in eerste instantie tot mijn eigen verbazing - afkomstig is uit Duitsland. Gezien de bandnaam, (het geweldige!) artwork met hints naar horrorfilms, en uiteraard vooral de muziek, vermoedde ik met een Italiaanse doomband van doen te hebben. Niet dus. Vampyromorpha is ontstaan in 2014, en bracht in oktober 2015 in eigen beheer het album Six Fiendisch Tales Of Doom And Horror... uit. Deze kreeg een heruitgave als Fiendish Tales Of Doom in 2016, waarmee de band mij stevig beet had. Na een paar jaar geduld is er dan een opvolger: eind november verscheen Herzog.

De muzikale insteek had ik dus al een beetje verklapt: Vampyromorpha brengt ons een mix van traditionele metal, heavy rock, gothic en doom. Zelf noemen ze het gothic doom rock, hetgeen de lading behoorlijk dekt in mijn beleving. Denk daarbij niet alleen aan bands als Black Sabbath, Saint Vitus, Pagan Altar, Pentagram, maar vergeet ook mijn onvolprezen helden van Witchfinder General niet! Daarnaast zijn er ook raakvlakken met bijvoorbeeld Type O Negative, en de donkere gothic / new wave van de jaren '80 (Sisters Of Mercy, The Damned en Killing Joke worden door het duo zelf met name genoemd). Giet daar dan een spannend sausje overheen dat doet denken aan de regelmatig door mij beschreven Italiaanse doom- en horror-scene, en je hebt het plaatje wel compleet denk ik.

Vampyromorpha houdt vast aan de korte, klassieke speelduur van de LP, in dit geval zo'n 37 minuten. Verdeeld over acht tracks passen er in dit geval precies vier op een plaat-kant. De muziek en vooral de atmosfeer die Herzog uitstraalt is al net zo klassiek. Met een hoofdrol voor sinistere orgelklanken is die sfeer hier van enorm belang, en wat mij betreft ook de voornaamste aantrekkingskracht. Ondanks alle duisternis die muziek en sfeer uitstralen is de muziek nergens echt heavy, maar juist eerder pakkend te noemen. Een act als Ghost komt daarmee stiekem ook wel een beetje in de buurt, al houdt die het tegenwoordig een stuk luchtiger. Hier worden we getrakteerd op klassieke bloedzuigers en andere dorstige doden, lugubere heksen en tovenaars en overige erotisch getinte duisternis. Voer voor volwassenen dus.

Zoals ik al verwacht of in elk geval gehoopt had is dit album voor mij van a tot z smullen. Acht keer raak zonder een slecht nummer er tussen. Een stiekem favorietje is het enorm pakkende Waiting And Die, dat wordt opgesierd met de extra zangstem van model en zangeres Mallory Murdock. Vooral het refrein krijgt daardoor een extra melodieuze touch. Deze catchy oorwurm kan toch zo de mainstream in? Ik vind in elk geval de gitaar- en keyboard-melodieën niet te versmaden, en ga helemaal plat voor het old school (jaren '70) onheilspellende sfeertje dat hier wordt neergezet. Herzog is de perfecte soundtrack voor een ouderwets slechte horrorfilm! En laat ik daar nou net gek op zijn.

Fabian Schwarz - Guitars, Bass, Hammond

Michael "Jimmy" Imhof - Vocals

Philipp "Flip" Klinger - Drums