Loading...

Troubleshot - Hear Me

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-11-2019

Tracklist

1. Hear Me
2. Lost
3. Damage Done
4. Falling

Begin 2018 kwam Troubleshot voor mij nog uit het niets met hun eerste EP Revive. Inmiddels is net een tweede EP uit, Hear Me, en heb ik me net wat meer in deze band verdiept. De laatste zin van mijn vorige bespreking luidde immers: Ik wil hier wel meer van horen in de toekomst. Dus ga ik eerst maar eens wat meer over de band vertellen.

Troubleshot is een heavy rockband uit Alkmaar die haar oorsprong al vindt in 2011. Destijds nog enkel een eenmans-project van gitarist Marijn (die ik kende als bassist bij Bloid). Na een titelloze EP met drie nummers is het project destijds weer in de koelkast beland tot halverwege 2016. Toen was de tijd rijp om van Troubleshot een ware band te maken. In Niels (Wilma's Lapdance, Isle of Tomorrow) werd als snel de juiste slagwerker gevonden. Al snel volgde Bas (Ileum, Isle of Tomorrow) op tweede gitaar. Op zang rockchick Frankie Who (Silent Commotion, Shameless). In deze samenstelling is hard gewerkt om een live set in elkaar te zetten.

Om de muziek van Troubleshot te omschrijven hoef ik eigenlijk maar de band zelf te volgen. Zij hebben het over muziek met een hoog 'hoofd-mee-knik' gehalte in de southern rock stijl. Die constatering had ik eigenlijk tijdens de vorige EP al getrokken. Hear Me en Lost borduren daar dan ook lekker op voort: met de onvermijdelijke groove als grootste aantrekkingskracht zijn dit van die tracks waar je niet stil bij kunt blijven zitten. Compacte, stevige rocknummers met een lichte metal-inslag (vooral het vette gitaarwerk valt op) voorzien van een uiterst adequate productie. Modern en pakkend.

Daarna blijkt dat deze band ook overweg kan met een meer directe punkrock aankleding (Damage Done) of een meer ballade-achtige dan wel ingetogen aanpak (afsluiter Falling). De hoofdmoot blijft nog altijd de onmiskenbare groove, al is de basale insteek van de laatste twee tracks duidelijk anders. Het tekent uiteraard de veelzijdigheid van Troubleshot; en dat binnen de beperkte speelduur van een kwartier.

Misschien had die veelzijdigheid beter bewaard kunnen worden voor een eventuele langspeler, om hier optimaal te profiteren van de sterkste punten die de band te bieden heeft. Al is dat anderzijds ook weer muggenzifterij; de combinatie van wat zwaardere, ronkende, vooral groovende muziek en de melodieuze, vrouwelijke zang werkt hier gewoon erg goed. Nou nog eens live horen en zien.

Marijn "Rijnes" Galis - guitars, vocals

Bas de Vries - guitars, vocals

Frankie Who - vocals

Jasper Rocks - bass

Niels Smit - drums