Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Follow The Cipher - Follow The Cipher

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-06-2018

Tracklist

01. Enter the Cipher
02. Valkyria
03. My Soldier
04. Winterfall
05. Titan's Call
06. The Rising
07. A Mind's Escape
08. Play With Fire
09. I Revive
10. Starlight
11. Carolus Rex

Follow The Cipher is in 2014 opgericht in het Zweedse Falun door gitarist Ken Kängström. Na onder meer studio-werk bij en compositorische bijdragen te hebben geleverd aan die grote band uit Falun - Sabaton inderdaad - was het de wens van Kängström om een eigen band op te richten met een uniek geluid. Die gelegenheid werd kracht bijgezet door de ontmoeting met zangeres Linda Toni Grahn. Follow The Cipher is het debuutalbum dat vorige maand verscheen via Nuclear Blast.

Om maar kort en duidelijk te beginnen: Follow The Cipher heeft zeker een eigen geluid, maar uniek is het absoluut niet. De muziek doet me namelijk vrijwel constant denken aan die van Amaranthe. Het is een soort van poppy metal: met hoofdrollen voor de zang en toetsen (en eenvoudige, hakkende riffs) houdt dat het midden tussen elektronische popmuziek en symfonische (power) metal. De nummers zijn bij vlagen behoorlijk over-geproduceerd (vreselijke auto-tune) en enorm catchy. Dat laatste lijkt me een voordeel voor op de festivals waar Follow The Cipher gaat opduiken: meezingen zal geen enkel probleem vormen voor de horde feestvierders.

Voornaamste pluspunt is dat zangeres Linda het in elk geval prima doet. Dat haar stem deze prominente plaats in de mix heeft gekregen lijkt me niet meer dan logisch. Wat ik daardoor wel mis is robuust gitaarwerk en 'echte' power in de nummers. Ik vind het allemaal veel te slap en zielloos, hoe goed het ook bedacht is. Positieve uitzonderingen zijn Valkyria, Play With Fire, Starlight en afsluiter Carolus Rex. Die laatste is inderdaad hetzelfde nummer als dat van Sabaton, maar aangezien Kängström mede-componist is zou ik het geen cover willen noemen; dit is zijn interpretatie van het nummer.

Natuurlijk, de boel zit adequaat in elkaar, de muzikanten kunnen spelen, maar deze muziek komt niet in de buurt van mijn beleving van metal-muziek. Daar hoeft de band zich niet aan te storen, er zullen deze zomer genoeg zieltjes gewonnen worden. Maar of er daarna ook nog nummers zullen blijven hangen? Ik betwijfel het.

Ken Kängström - gitaren

Linda Toni Grahn - zang

Viktor Carlsson - gitaar, zang

Jonas Asplind - bas

Karl Löfgren - drums