Loading...

Kaeck - Het Zwarte Dictaat

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-10-2021

Tracklist

01. Tegen Een Scharlaken Horizon
02. De Kwekeling
03. Het Zwarte Dictaat
04. De Kabal
05. Sektarische Magie
06. Het Vurig Gemaal
07. Over Zwarte Vlakten

Kaeck is opgericht in 2014. Leden van oudere Nederlandse black metalbands kwamen samen om duistere underground black metal te creëren. Kaeck maakt gebruik van de vroege dagen van het genre en levert dreigende riffs, beklijvende toetsen en kwellende rituele zang. Het eerste album Stormkult werd in 2015 uitgebracht door Folter Records. Het kreeg lovende kritieken (ook hier) in de underground en leidde in 2016 tot een knallend optreden op het festival Under The Black Sun.

Het tweede album Het Zwarte Dictaat is in de winter van 2020 geschreven door Jan "Sammath" Kruitwagen. De teksten zijn van de hand van "Oovenmeester" Richard Herben, en vormden een enorme inspiratiebron voor het eindeloze spervuur ​​van donkere riffs. Tijdens de opnames wisselde de line-up en nam Kruitwagen ook de toetsen ter hand zoals hij begin jaren '90 deed. Jan's Sammath-bandgenoot Ruud Nillesen verzorgt hier zowel basgitaar als drums.

Het zal niet verbazen dat Het Zwarte Dictaat een bijzonder zwartgallig album is geworden. Niet alleen vanwege de basis van klassieke black metal, maar ook vanwege - of misschien vooral met dank aan - de subtiele atmosferische touch die aan de muziek wordt meegegeven. Meer nog dan op de voorganger is er plaats ingeruimd voor tragere doom-achtige passages, die nadrukkelijk sfeerverhogend werken. Zelfs korte ambient stukjes worden daartoe ingezet (opvallend in de eerste twee tracks) waarbij die dienen als break of inleiding voor een tempowisseling; erg interessant gedaan wat mij betreft!

Welke van de zeven composities je ook neemt, ze varen allemaal wel bij deze aanpak. Neem bijvoorbeeld de logge, slepende passage in het titelnummer Het Zwarte Dictaat vanaf ongeveer 1 minuut 20, deze bouwt, via het midtempo vervolg - constant met die bezwerende toetsen er achter - toch heerlijk op naar een spannende voortzetting. Misschien wel mijn favoriet van het album. De Kabal borduurt voort op het lomere tempo, waardoor je je bijna gaat afvragen waar de bijtende black / war metal blijft.

Het antwoord op die vraag komt met (het begin van) Sektarische Magie waarin de opgefokte passages weer te voorschijn komen - maar nooit alleen. Daarna maakt Het Vurig Gemaal ondubbelzinnig duidelijk dat de zwartgeblakerde basis nooit ver weg is. Stormkult was nog een overdonderende luisterervaring, dit nieuwe album is vooral beklemmend, onheilspellend. Kaeck probeert niet alleen te overrompelen, maar neemt de luisteraar mee in hun dreigende, duistere verhaaltjes. De teksten - nog altijd - in het Nederlands zijn daarbij een sterke zet.

Jan Kruitwagen - gitaar, toetsen

Richard Herben - zang

Ruud Nillesen - bas, drums