Loading...

Sülfür Ensemble - II

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-08-2018

Tracklist

01. Heaven Prison
02. Sert Kaya
03. I Sold Your Soul
04. Die Like John Entwistle

Vier veteranen uit de modderige diepten van de Turkse undergroundscene brachten in april 2016 hun eerste EP uit, simpelweg getiteld I, met als veelzeggende subtitel 4 Songs About Dystopia, Satan, Ghouls & Marilyn Monroe. Na de release van die eerste EP deed Sülfür Ensemble wat shows, waaronder als support van Moonspell. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en heeft het Turkse kwartet een nieuwe EP uit, met opnieuw vier tracks, en opnieuw met een simpele titel: II; gekoppeld aan opnieuw een verhalende subtitel: Four Songs About Religions, Hard Rock, Binding & John Entwistle).

De nieuweling werd, net als de eerste EP, live opgenomen in een tijdsbestek van twee dagen in maart 2016, alleen al om het smerige, rauwe, fuzzende en noisy geluid zo live mogelijk op band te krijgen. Ik heb overigens geen idee waarom de opnamen twee jaar op de plank zijn blijven liggen, of waarom de acht tracks bij elkaar niet als album zijn uitgebracht. Hoe dan ook, die eerste EP ken ik niet, II is nu pas mijn kennismaking met Sülfür Ensemble.

Wat het Turkse kwartet me voorschotelt klinkt me zeer vertrouwd in de oortjes. Opener Heaven Prison klinkt als Black Sabbath goes sludge, zowel de riffs als de zwaar aangezette en vervormde baslijnen klinken bekend. Het geluid houdt het midden tussen groovende stoner en lawaaiige sludge, vooral de schreeuwerige, boos klinkende (en vooral ook onverstaanbare) vocalen gaan de kant van die laatste op.

Helaas zit er weinig onderlinge variatie in de vier tracks, de schatplichtigheid aan met name Black sabbath blijft zo'n beetje de gemene deler. Het tempo wisselt weliswaar wat tussen de verschillende nummers, van trager (Sert Kaya) naar bij vlagen wat meer opzwepend (Die Like John Entwistle) maar er wordt aan geen van beide zijden gezocht naar uitersten. Dat geldt ook voor de invulling van de eenvoudige composities, die braaf binnen de lijntjes van het genre kleuren.

Het lange en wel afwisselende I Sold Your Soul laat een hele prettige groove horen, en weet zowaar enige indruk te maken. Ik vind het persoonlijk het beste nummer van de vier. Het is natuurlijk ook erg interessant om deze muziek te horen vanuit een aardrijkskundige hoek die je niet verwacht. Ik denk alleen niet dat Sülfür Ensemble op zal vallen te midden van de internationale collegae, daarvoor is hun versie van vuige stoner/sludge niet bijzonder genoeg.

Levent Ersoy - Guitars

Emre Şahin - Drums

Burak Özgüney - Bass

Erdem Çapar - Vocals