Loading...

The Subliminal - Relics

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-02-2019

Tracklist

01. Lowlife
02. Defiance
03. Unforeseen Demise
04. Sleepwalkers
05. Final Ordeal

Moderne metal lijkt bijna een genre op zich te worden of zijn, zo veel bands profileren zich tegenwoordig als zodanig. Dat is op zich ook wel een teken van de tijd, waarin jonge ambitieuze bands het juk van de traditionele metal nadrukkelijk willen afwerpen. En daar is gezien een stukje 'vastroesten' van het klassieke genre ook weinig mis mee.

Deze introductie is dan ook volledig van toepassing op de Nederlandse band The Subliminal. Energiek, bruut en agressief zijn de sleutelwoorden waar het om draait volgens de heren zelf. Daar zou ik zelf groove en een zekere mate van toegankelijkheid aan toe willen voegen. De hier te bespreken EP Relics is - na een paar digitaal uitgebrachte singles - hun eerste fysieke release. Inderdaad, helemaal van deze tijd.

Gojira wordt vaak genoemd als grote voorbeeld dan wel voornaamste bron van invloed; daar is niks mis mee, en daarnaast ook adequaat neergezet. Naast de al genoemde grooves zijn ook de breaks en tempowisselingen - allemaal in het kader van een geslaagde dynamiek - van een zekere herkenbare snit. Vrees niet, er wordt niets na-gespeeld of -geaapt, ik wil er slechts de muzikale invalshoek mee duiden.

Als tegenhanger van het (soms zelfs mechanische, zoals in Defiance) gehak en gegroove horen we in de twee vlottere laatste tracks Sleepwalkers en Final Ordeal een basis in de melodeath Deze klinken wat mij betreft net wat meer naturel, en zijn daarmee bijzonder nuttig voor de afwisseling. Sowieso is de muziek van The Subliminal lekker dynamisch en energiek; een goed uitgangspunt voor dito optredens. Op het podium voelt de band zich dan ook thuis, getuige de uitgesproken energieke shows van de band.

Milan Snel - Vocals

Thijmen de Langen - Guitars

Mark Bos - Drums

Joerie van Sister - Bass