Loading...

Sage - Anno Domini 1573

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-12-2018

Tracklist

01. Rivers Will Be Full of Blood
02. Rebellion
03. Wolf Priest
04. Dragon Heart
05. Two Souls
06. Blacksmith’s Tale
07. Man Of Sorrow
08. Join Us
09. Treason
10. Battle
11. Heaven Open Your Gates

Sage is afkomstig uit Kroatië en aldaar in 2013 opgericht. Ze hebben de eerste jaren vooral veel opgetreden - in de eigen regio - en pas in de loop van 2018 bleek de tijd rijp voor een eerste album: Anno Domini 1573. Bestaande uit zes gepassioneerde muzikanten, is Sage op een missie om interessante muziek voor hun fans te maken terwijl ze hulde brengen aan de geschiedenis van hun land. Hun debuutalbum is dan ook een ​​conceptalbum dat de gebeurtenissen van de boeren-revolutie in 1573 volgt. Met primaire thema's van het overwinnen van onderdrukking, is het album zowel een kijkje in het verleden van Kroatië en commentaar op wat tot op de dag van vandaag een relevant onderwerp is.

Volgens gitarist Enio Vučeta (een levende legende binnen de Kroatische rock / metal scene) staat de bandnaam Sage zowel voor de plant salie als een wijze oude man. De band wil dit op een bepaalde manier met zichzelf verbinden, omdat deze is samengesteld uit verschillende generaties Kroatische muzikanten, met een gezamenlijke ambitie om met de muziek door te breken in de wereld. Dat daarbij - naast metal - ook sporadisch lokale muzikale invloeden gebruikt worden (luister maar eens naar de koorzang in de theatrale afsluiter Heaven Open Your Gates) lijkt me niet meer dan logisch, ik vind het album zo af en toe wel een folky vibe hebben.

Anno Domini 1573 is geproduceerd door voormalig Kamelot en huidig Queensrÿche drummer Casey Grillo en vervolgens gemixt en gemastered door Jim Morrison. Het album klinkt dan ook als de spreekwoordelijke klok. En dat is nodig ook om de symfonische, bombastische, theatrale metal van Sage helder voor het voetlicht te brengen. Met Rivers Will Be Full of Blood begint het album voortvarend: lekker vlotte power metal met dat al eerder genoemde folkloristische tintje; vooral de drumritmes duwen me in die richting.

Bij Rebellion, daarna ook Wolf Priest, en verderop bijvoorbeeld ook Blacksmith’s Tale, valt me op dat, zodra het tempo wat naar beneden gaat, het bombastische aspect en de theatrale aanpak worden opgeschroefd. Dat blijken dus de twee pijlers waar Sage op drijft: enerzijds gedreven power metal, aan de andere kant het verhalende aspect; en natuurlijk ook de middenweg of combinatie van beide elementen, zoals bijvoorbeeld Dragon Heart laat horen. Echt verhalend wordt het met Man of Sorrow en Battle, en dat vind ik nou net de wat mindere tracks op dit album; deze zijn me wat te langdradig en voorspelbaar.

Toch denk ik dat de liefhebbers van epische, theatrale power metal er een leuke band bij hebben. In aanmerking genomen dat het hier een debuutalbum betreft verwacht ik dat er nog wel rek zit in Sage. De toekomst zal het leren.

Davor Bušljeta - zang

Enio Vučeta - gitaar, zang

Marko Karačić - bas

Branimir Habek - gitaar, zang

Andrej Božić - toetsen, zang

Goran Mikulek - drums