Loading...

Uerberos - Stand Over Your Grave

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-08-2020

Tracklist

01. Levitation
02. Ruthless Execution
03. Beautiful Crimson of Your Blood
04. Human Carcass
05. Flaming Darkness
06. Stand Over Your Grave
07. Putrescine
08. To Make You Suffer!
09. Emperor

Harde en technisch vaardige (death en black) metal, laat dat maar aan Polen over. Vader en Decapitated enerzijds, en Hate en Behemoth anderzijds zijn denk ik de bekendste voorbeelden. In hun kielzog zijn er nog hele hordes die zich ook prima bekwamen in het uitvoeren van de meest extreme 'herrie'. Qua bekendheid niet altijd even hoog aangeschreven, soms terecht en soms onterecht - in dat kader benoem ik bijvoorbeeld graag even Calm Hatchery, dat mij in 2010 in mijn nog prille schrijversjaren zeer aangenaam wist te verrassen

Het mij tot nu toe onbekende Uerboros mag wat mij betreft dan ook gerekend worden tot die laatste categorie. Dit vijftal laat met hun tweede album Stand Over Your Grave horen dat ze zowel lompheid, brutaliteit als technisch kunnen hoog in het vaandel hebben staan. Het lijkt bijna wel een soort handelsmerk van de 'Poolse school'; dit soort brute death metal is voor menig liefhebber dan ook niet te versmaden.

Direct vanaf opener Levitation windt Uerboros er geen doekjes om. Griezelig strak en toch gevarieerd drumwerk, hakkende riffs en leads, en een woeste grunt zetten de toon. Op volle snelheid rost deze opener je de vouwen uit de broek. Het navolgende Ruthless Execution laat horen dat de muzikanten ook met traag-slopende passages uit de voeten kunnen. Juist die afwisseling vind ik zo belangrijk, ik hou niet van bands die alleen maar in een enkel tempo door-rammen en -beuken. Dat doet Uerberos Satanzijdank niet! Een nummer als Flaming Darkness profiteert optimaal van de volvette groove in de niet-snelle stukken, terwijl het intro van To Make You Suffer! de belofte van een interessante compositie volledig waarmaakt.

Was het debuutalbum van de band Tormented By Faith voornamelijk nog een samenraapsel van invloeden van gekende acts, met de opvolger laat de band horen heel goed en stevig op eigen benen te kunnen staan. Vertrouwend op hun eigen creativiteit en originaliteit levert Uerberos volwassen technisch death metal-plaatwerk af. Negen nummers met een bewijs van onberispelijk muzikaal vakmanschap, retestrakke uitvoering en technische finesse; brute metal vol wendingen, wisselende tempo's en solide ritmefundamenten. Mix en productie doen de technische vaardigheden eer aan, waardoor het album niet alleen compact, massief en eigentijds klinkt, maar vooral ook naturel, organisch. Aanrader!

Bartłomiej Kaniewski - Vocals

Bartosz Kaczorowski - Guitars

Piotr Chodorowski - Guitars

Dariusz Kaczorowski - Bass

Kamil Ścibik - Drums