Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

XII Boar - No Forgiveness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2017

Tracklist

01. Steppin' Up
02. Golden Goose
03. The Curtain Call
04. No Forgiveness
05. Elders From The Deep
06. Snake On A Lead
07. All The Heavy Griftin'
08. Panama
09. Hellspeed Truckin'

Get your dancing shoes on for the return of UK party metallers Twelve Boar!

Nog maar ruim een jaar geleden besprak ik Beyond The Valley Of The Triclops van de Britse rockband XII Boar (of Twelve Boar). Toen twijfelde ik nog hoe ik de muziek van deze band moest noemen, maar bovengenoemd statement van de band zelf neem ik maar al te graag over. XII Boar maakt er op z'n nieuwste album No Forgiveness namelijk werk van om te benadrukken wat voor dans- en feestband het wel niet is.

De swingende opener Steppin' Up maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de voetjes van de vloer moeten. Het is weliswaar wat simpele rock 'n' roll, maar de muziek heeft inderdaad een onbedwingbare drang om op te gaan bewegen. Gelukkig heeft de muziek ondanks het lichtvoetige karakter nog wel een heavy touch, zodat er ook voor de liefhebber van zwaardere muziek nog genoeg te genieten valt, zoals bijvoorbeeld The Curtain Call laat horen.

Tijdens het beluisteren van de voorganger constateerde ik dus al dat de muziek van XII Boar niet noodzakelijkerwijs een eenheid vormt op het album; dat geldt hier nog steeds. Luister maar eens naar Golden Goose: deze mix van funkrock en iets te vrolijke pop spreekt me in deze context totaal niet aan. Ok, we horen nog wel een groovend riffje, maar over het geheel word ik hier niet vrolijk van; al is dat juist wel de bedoeling geloof ik. Even verderop brengt de band met titelnummer No Forgiveness onvervalste blues, terwijl daarna Elders From The Deep en Snake On A Lead er in volle vaart vandoor rossen in de beste party rock 'n' roll tradities.

En dan blijkt het me achteraf dat het met de buitenissige uitspattingen wel meevalt, en Golden Goose en No Forgiveness (en vooruit, intermezzo Panama) de enige uitzonderingen zijn op de groovende heavy rock die de Britse feestvierders de luisteraars voorschotelen. Want ook All The Heavy Griftin' en afsluiter Hellspeed Truckin' ronken en dampen de feestvreugde tot grote hoogten.

Eigenlijk is het wel een grappige gedachte dat XII Boar eigenlijk een vrij lichtvoetige band is binnen een wat zwaarder rock/metal-segment. Te 'vrolijk' of feesterig voor stoner of 'echte' metal, maar weer te log en stampend voor 'zo maar' hardrock. Dus stiekem is XII Boar gewoon zichzelf, en verdient z'n heel eigen plek binnen de heavy rock. Komend weekend is de band te bewonderen op het zware muziekfestival Into The Void, en ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor publiek deze band trekt.

Tommy Hardrocks – Vocals, Guitar

Adam Thomas – Bass, Vocals

David Wilbraham – Drums