Loading...

I, Forlorn - My Kingdom Eclipsed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-11-2017

Tracklist

1. Behind the Sun
2. House of Glass
3. My Kingdom Eclipsed
4. Hysteria
5. Spiral's End
6. Through Her Eyes
7. The Fragile Beast
8. Embers

De eerste aankondiging van album My Kingdom Eclipsed van het nieuwe project I, Forlorn maakte me direct nieuwsgierig. Het blijkt uiteindelijk te gaan om het eenmansproject van een jongeman met de naam Jurre Timmer, die ik nog niet kende uit de metalscene. Hij heeft een album in elkaar gesleuteld in een muzikale richting die mij normaal gesproken aan zou moeten spreken: een melodieuze, zeer sfeervolle vorm van doom metal. Overigens is me inmiddels gebleken dat dit heerschap nog een andere band heeft, Algos, waarmee hij een ietwat andere benadering van doom metal ten gehore brengt. Een echte liefhebber en bezig baasje dus.

Op My Kingdom Eclipsed horen we dus vooral de 'gevoelige' kant van de doom metal, dat leidt tot een melodieuze benadering zonder al te veel extremere of death metal-gerelateerde uitspattingen. Deze muziek speelt vooral in op, en is mogelijk ontstaan uit, emoties als depressie, verdriet, verlies, maar ook melancholie. Het is juist dat sfeer-aspect dat vaak de fraaiste muzikale uitingen oplevert, zo is inmiddels mijn ervaring.

I, Forlorn kleurt braaf binnen de lijntjes van het genre, maar voorzien van wat subtiele variatie en de nodige spanningsbogen hoeft dat wat mij betreft geen probleem te zijn. In acht composities van bovengemiddelde lengte komen alle aspecten voorbij die je bij deze muziek verwacht. Sferisch (soms akoestisch) gitaarspel, wat piano of sferische synths (strijkers), eenvoudig en loom trommelwerk en een wat eentonige grunt (wat mij betreft zijn de vocalen hier het enige minpuntje, ik vind ze zeker niet sterk) vormen de voornaamste ingrediënten. Zo af en toe komt er een wat pittiger riffje of een tempowisseling voorbij om de boel wat op te schudden, maar over het geheel genomen is de doom metal die voorbij komt vrij bedaard.

Ik kan me voorstellen dat de niet-liefhebber een album als My Kingdom Eclipsed dan ook maar een saaie boel vindt. Variatie of afwisseling zijn objectief gezien ook minimaal, dan wel subtiel aanwezig. Dit is dan ook geen toegankelijk album, maar voor wie wel van de sfeer van dit soort muziek houdt, zoals ikzelf, is het ongetwijfeld een fijne luisterervaring. Dit is vrij intieme, maar intense muziek, die aandacht vraagt, en dat ook verdient wat mij betreft. Luistertips: Hysteria, Through Her Eyes en The Fragile Beast.

Jurre Timmer - alle instrumenten en vocalen