Loading...

Left Eye Perspective - Defiance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2019

Tracklist

01. Vendetta
02. Battle Of Guagumela
03. Death Of The Sun
04. Conjura

De Belgische band Left Eye Perspective blijkt al te bestaan sinds 2004, maar kwam tot dit jaar niet verder dan een enkele single: The Wanderer uit 2017. Hoog tijd voor meer zou je denken, op het moment dat je de promo voor Defiance onder ogen krijgt. Echter, deze bevat ook 'slechts' vier nummers, met een gezamenlijke speelduur van zo'n 22 en halve minuut. Maar goed, als kennismaking moet ik het er maar mee doen.

Het kwartet uit de buurt van Gent heeft in elk geval een heel eigen kijk op rock- en metal-muziek, en laat zich dan ook niet eenvoudig in een hokje plaatsen. Hoewel ik in de begeleidende info de term progressieve metal voorbij zie komen ben ik het daar niet echt mee eens. De muziek van Left Eye Perspective laat zich weliswaar beluisteren als een eigentijdse rock/metal-mix, maar heeft net zo gemakkelijk raakvlakken met stoner, een vleugje sludge, maar vooral grunge; dat komt in alle vier de tracks weer terug.

Het tempo wordt overwegend laag gehouden, of beter gezegd in het middentempo, Het gaspedaal wordt eigenlijk nooit echt ingedrukt, terwijl er wel momenten voorbij komen waarin ik dat gepast zou vinden. Nu is het regelmatig net iets te veel van hetzelfde, en zit je als het ware te wachten op een pittige uitbarsting; zoals in het wat langere Death Of The Sun bijvoorbeeld. Weliswaar wordt hier een ruime mate aan afwisseling geboden, maar ik mis net die extra punch die dit nummer helemaal af zou kunnen maken. Een nummer als de afsluiter Conjura laat bij vlagen wel dat beetje extra knallen horen.

De basis van de muziek wordt gevormd door lekker stevige riffs en voor dit genre redelijk ingetogen vocalen. Godzijdank niet dat overdreven en/of overstuurde geschreeuw van veel moderne metalbands. Toch is dat misschien net dat rauwe randje dat hier stiekem ontbreekt. Zeker voor een band die zich profileert als progressief mis ik het stukje gevaar, ongebreidelde energie, het buiten de gebaande paden treden. In mijn beleving speelt Left Eye Perspective te veilig om op te gaan vallen in de grote zee aan bands en releases waarmee we overspoeld worden. Ik vind Defiance zeker niet slecht, maar deze EP brengt me niet naar het spreekwoordelijke puntje van de stoel.

Jelle de Bock - basgitaar

Kim Berghe - gitaar

Kristof Loocks - zang, gitaar

Tony Goetheyn - drums