Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Letters From The Colony - Vignette

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-02-2018

Tracklist

01. Galax
02. Erasing Contrast
03. The Final Warning
04. This Creature Will Haunt Us Forever
05. Cataclysm
06. Terminus
07. Glass Palaces
08. Sunwise
09. Vignette

Na beluistering van debuutalbum Vignette van Letters From The Colony wist ik even niet hoe of waarmee ik moest beginnen met schrijven. Volkomen onvoorbereid was ik er ingestapt, want van deze band had ik nog nooit gehoord. Ik denk achteraf ook dat hier geen passende voorbereiding had gepast qua inlezen of zo, want woorden kunnen maar nauwelijks beschrijven wat Letters From The Colony je in muzikaal opzicht voortovert.

Niks lijkt bij deze band gemakkelijk te gaan. Letters From The Colony is al opgericht in 2010, te Borlänge, Zweden. Het typische, plaatselijke, desolate landschap nodigde diverse muzikanten uit om bijzondere muziek te gaan maken, weg van de gebaande paden. Dit leidde naast twee EP's ook tot de nodige wisselingen in de bezetting; spelen in deze band is intensief, en vergt blijkbaar nogal wat van je. Begin 2016 leek de line-up compleet, en werd het opnameproces gestart voor wat debuutalbum Vignette zou gaan worden. De totstandkoming van het eindresultaat had in technisch opzicht nog wel wat voeten in aarde, net als het vinden van de geschikte partner om het album uit te brengen. Na twee jaar sleutelen en zwoegen, en de hulp van enerzijds Jens Bogren en anderzijds Nucear Blast mag dat eindresultaat er zeker zijn.

Vignette is een samenhangende mix geworden van uiteenlopende, extreme metal-soorten. Voornamelijk progressief te noemen, technisch in elkaar gesleuteld en uitgevoerd, maar met daarnaast ook gevoel voor een vleugje melodie, en oog en oor voor de nietsvermoedende luisteraar. Ondanks dat de zwaar groovende metal grossiert in verspringende ritmes en (on)verwachte wendingen en de muziek overdonderend overkomt, worden er genoeg lijntje uitgeworpen voor de luisteraar om houvast te vinden. Dat gaat niet vanzelf, dit is immers geen easy-listening, maar het uithoudingsvermogen zal beloond worden met het tot je nemen van een spetterend modern metal-album. Math- en death-core behoren tot de invloeden, maar ook een subtiel scheutje jazz wordt niet geschuwd; ik bedoel maar.

En dan heb ik het eigenlijk stiekem alleen nog maar over de overdonderende opener Galax. Ik ben persoonlijk wel blij met de momenten van rust die me hierin geboden worden, anders zou het misschien allemaal net te veel van het goede worden. Letters From The Colony doseert z'n muzikale krachtpatserij op knappe wijze, zodat de nummers niet verzanden in oeverloos gepiel of moeilijk-doenerij. Een slecht nummer is niet te vinden op Vignette; hoogtepunten vind ik zelf de al genoemde opener Galax, het inventieve en zeer afwisselende Glass Palaces, en het lange afsluitende titelnummer Vignette. Zelfs het kalme intermezzo This Creature Will Haunt Us Forever is hier onmisbaar.

Alsof je Gojira, Meshuggah, Periphery, Textures, Opeth en weet ik veel wat nog meer op een hoop gooit; hakkend en groovend baant Letters From The Colony zich z'n eigen weg door de bijna ondoordringbare jungle van het moderne metalen muzieklandschap. Zo word ik graag verrast!

Alexander Backlund - zang

Sebastian Svalland - gitaar

Johan Jönsegård - gitaar

Emil Östberg - bas

Jonas Sköld - drums