Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Empire of the Scourged - Transcend Into Oblivion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-01-2014

Tracklist

01. Der Wanderer über dem Nebelsee
02. Hollow Machinations of the Foul Spirited
03. Trapped in this Massive Process
04. Foul Machinations of a Hollow Spirit
05. A Scarred Horizon

Empire Of The Scourged is sinds 2008 een extreme metal band uit Reeuwijk. De band bestaat uit (verder anonieme?) muzikanten met ervaring in bands als Weltbrand, Styxian Industries, Bleeding Gods, Debauchery en Houwitser. Zowel death als black metal roots dus. Ondanks een bestaan van inmiddels ruim vijf jaar is de band op geluidsdrager gebied nog niet heel actief geweest. In oktober jongstleden verscheen promo 2013 (vooral bedoeld als weggevertje bij optredens) met twee nummers die ook hier op debuut EP Transcend Into Oblivion te vinden zijn.

De band omschrijft hun muziek zelf als avant-garde industrial death metal, en haalt invloeden aan van de bands Nocturnus, Phlebotomized, Aborym, Emperor en Mysticum. In de praktijk vertaalt zich dat naar stampende, harde metal, met de nadruk op de mechanische ritmes, veelvuldig aanwezige downtuned death metal riffs, en dat alles op een bedje van geprogrammeerde drums en synthesizergeluiden. Met name die laatste twee elementen geven Empire Of The Scourged z'n eigen gezicht. De zwaar vervormde, rauwe, gruntende vocalen passen hier goed bij.

Zelf vind ik de term avant-garde hier wat overdreven, zo vooruitstrevend of opzienbarend is het niet wat de band hier laat horen. De combinatie van (death) metal en elektronica is natuurlijk geen nieuwe, Empire Of The Scourged weet het echter wel lekker uit te voeren. Ondanks de heaviness van de muziek blijven pakkende elementen gewaarborgd en hebben de nummers herkenbare structuren. Daarnaast is de productie, zeker voor een eigen beheer, prima in orde.

Afsluiter A Scarred Horizon bevalt me misschien nog wel het beste. Het is een lekker lomp nummer waarin met name de synths een creepy sfeertje weten neer te zetten. Heel af en toe heb ik het idee dat de verschillende stijlen, metal en elektro, iets beter met elkaar vervlochten hadden kunnen worden. Maar goed, na een eerste poging mag er best nog wat te wensen overblijven.

PR - Bass, Vocals

AW - Drums, Synths, Programming, Vocals

RP - Guitars

FP - Programming, Synths, Vocals

RM - Vocals

LV - Guitars, Synths