Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Surgery - Absorbing Roots

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2018

Tracklist

1. Absorbing Roots
2. Clinic Death
3. Image in the Mirror
4. Paradise
5. River in Silence
6. Hands in Chains
7. Mental Demise
8. Grime
9. Depressive Reality

Surgery is een Slowaakse death metalband die al een poosje geleden is opgericht, zo ergens rond 2002. Dat bestaan was in eerste instantie geen lang leven beschoren, info over deze eerste periode van de band is ook niet gedocumenteerd. Maar in 2010 werden de koppen weer bij elkaar gestoken en vond een serieuze doorstart plaats. EP Pulled By The Rope (2010) gaf het startsein, debuutalbum Descent (2012) het vervolg. In februari van dit jaar (na toch weer een pauze van zes jaar) zijn we dan aanbeland bij de opvolger daar weer van: Absorbing Roots.

De metal die de Slowaken ten gehore brengen is simpel te omschrijven: Zweedse stijl death metal, met die typische combinatie van de begin jaren '90 old school groove (Absorbing Roots, River In Silence, Grime) en de melodieuze golf die daar op volgde (Paradise, afsluiter Depressive Reality). Met invloeden van een beetje Britse somberheid hier (Paradise Lost, let daarbij vooral op de zang) en een vleugje thrash metal (Mental Demise) daar, met niet opzienbarende maar wel lekker klinkende riffs, is het plaatje wel duidelijk denk ik.

Een half uur aan muziek is geen overdadige verwennerij, maar laat wel goed horen dat Surgery weet hoe ze een pakkend plukje death metal weet te vervaardigen. Al vanaf het groovende openings- en titelnummer Absorbing Roots heeft de band me te pakken met hun eenvoudige en daardoor herkenbaar klinkende stijl. Juist die vertrouwdheid in het geluid zorgt er voor dat je constant een 'klinkt als' gevoel blijft houden.

Het is dan ook verdomd moeilijk om in de grote oceaan aan releases op te vallen, laat staan uit te blinken. Dat lukt Surgery dan ook niet, daarvoor is hun versie van melodieuze death metal te weinig opvallend of vernieuwend. Daarentegen wel degelijk in de songwriting en zeker in de uitvoering. Nummers als Clinic Death en River In Silence doen het 'm voor mij wel bijvoorbeeld. Ondanks het gebrek een originaliteit is Absorbing Roots toch echt wel een degelijk death metal-plaatje; luister (hier) en oordeel vooral zelf.

Rastislav Selleng - Zang

Rado Body - Gitaar

Miroslav Tatranský - Gitaar

Róbert Hanečák - Bas

Peter Mikolaj - Drums