Loading...

The Dutch Duke - Can't Stop

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2019

Tracklist

01. Can't Stop
02. Killing The Rest Of Us
03. Sorrow
04. Tear Me Down
05. No Mercy [Live]

Ik maakte in 2015 kennis met de Nederlandse party rock'n'roll band The Dutch Duke, middels hun debuut-EP Saevus Umbra. We zijn nu vier jaar verder, waarin de band aan de hand van veel optredens vooral gegroeid is. Daar ligt bij dit razende trio ook de nadruk op, want veel materiaal brengen ze niet uit. Na even veel jaar brengt The Dutch Duke wederom vier nieuwe tracks uit (aangevuld met een live-track) gebundeld onder de noemer Can't Stop.

Opvallend genoeg herken ik van de line-up van de eerste EP alleen nog zanger en bassist Wouter van Doeveren, de drummer en gitarist met dezelfde achternaam (broers?) zijn voor mij nieuw. Waarbij ik eerlijk moet bekennen dat ik deze band ook nog nooit op het podium bezig heb gezien.

Hoe de bandbezetting er ook uit ziet, voor de muzikale insteek maakt dat geen moer uit. "Power, speed, plug'n'play" is en blijft het adagium voor The Dutch Duke, ofwel: gas er op en gaan. De muziek van de band doet vooral denken aan Motörhead, een vergelijking waar de heren - net zo min als over hun muziek - moeilijk doen. Uptempo, opzwepend, eenvoudig, maar altijd met hart en ziel. Je kunt de muziek denk ik het best plaatsen ergens midden tussen hardrock en speed metal.

Elf minuten aan nieuwe muziek is natuurlijk niet veel, maar maken wel duidelijk waar The Dutch Duke voor staat. Je hebt met vooral de drie vlotte nummers Killing The Rest Of Us, Sorrow en Tear Me Down direct een helder beeld van de muziek van dit drietal. Opener en titelnummer Can't Stop is een wat meer uitgekristalliseerde compositie, waarin de band ook op een lagere snelheid goed uit de verf komt.

Ik ga heel flauw eindigen met dezelfde conclusie als vier jaar geleden, simpelweg omdat dat nog altijd van toepassing is: Laten we het vooral niet veel ingewikkelder maken dan het is: The Dutch Duke lijkt me een liveband bij uitstek. Op het podium zullen de opzwepende no-nonsens rauwe rock met bijbehorende attitude het best tot hun recht komen.

Wouter van Doeveren - Bass, Vocals

Yaro Christiaans - Drums

Jordi Christiaans - Guitars